Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrin i länet är i kris

Annons

I dagarna har Socialdemokraternas sjukvårdsminister Annika Strandhäll lovat ökade satsningar på att motverka psykisk ohälsa. De lokala S-företrädarna i Västmanland har i media välkomnat satsningarna, vilket framstår som märkligt. Socialdemokraterna har ju styrt landstinget/regionen Västmanland sedan 2010. De har haft gott om tid på sig att förbättra psykiatrin, men de har inte prioriterat frågan. Köerna till i synnerhet barn- och ungdomspsykiatrin är långa. Inte ens hälften av alla patienter får vård i tid. Väntetiden för att få en utredning inom BUP är upp till två år. Bristen på psykologer och annan utbildad personal är stor.

Psykiatrin i Västmanland är ett stort socialdemokratiskt misslyckande. Det borde även de lokala partiföreträdarna våga erkänna. Och sjukvården i Sverige är ett misslyckande för Stefan Löfvens regering. Trots skattehöjningar och högkonjunktur har vårdköerna fördubblats.

Regeringen har också lovat satsningar på digitala vägar att nå psykiatrin. Det är återigen märkligt att Socialdemokraterna i Västmanland nyligen avslog en motion från Moderaterna om att inrätta en chattfunktion inom psykiatrin. Men nu hyllar man plötsligt regeringens förslag.

Moderaterna tar problemen inom psykiatrin på allvar. Vi vill nationellt öronmärka en halv miljard kronor till barn- och ungdomspsykiatrin. Lokalt i Västmanland vill vi satsa på att förbättra personalens arbetsvillkor så att fler psykologer kan anställas och köerna därmed kortas. Barn som mår dåligt ska inte behöva vänta på att få hjälp. Under Socialdemokraternas styre har de fått vänta alldeles för länge.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Kandidat till landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons