Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena osanningar om oss i Olsbenning

Annons

Egentligen hade jag inte tänkt skriva ett ord till om vindkraft, men när Socialdemokraterna i sin insändare från Tove Winqvist slår sig för bröstet och hävdar att vi bybor fått en demokratisk behandling och sprider rena osanningar om mig och övriga bybor så blir jag så oerhört besviken.

I Norberg tilläts vindkraftsbolaget, VKS, att argumentera inför ledamöterna i kommunfullmäktige. Vi närboende, som både vädjade och krävde att ni politiker skulle bryta tystnaden och åtminstone föra en dialog med oss, valde istället att ta ett beslut i kommunstyrelsen utan ett ord. Läser nu i insändaren från Socialdemokraternas ordförande att jag som bybo inbjudits av kommunalrådet till ett möte med en mängd deltagare för att få diskutera.

Det var helt ny information för mig! Sanningen är att jag under en sportlovsresa får ett mail, i elfte timmen, med ett erbjudande om att få träffa Åsa Eriksson för att ställa frågor till henne. Sten Nordström (S) och Kent Persson (V) inbjuds också, skriver Åsa. Inga andra partier, tjänstemän eller representanter från VKS, som Winqvist radar upp i sin insändare, nämns i min inbjudan. Att med en dags varsel åka över 100 mil för att under en kort stund ställa frågor till kommunalrådet, som dessutom redan fattat sitt beslut och klubbat igenom det i kommunstyrelsen, var inte riktigt det stormöte vi efterfrågat. Om sedan Tove Winqvist (S) anser att jag inte har tillräckligt med engagemang i frågan, det får stå för henne.

Vi överklagade VKS ansökan som innehöll riktigt dåliga villkor. Naturligtvis förväntar vi oss inte något tack från vare sig berörda markägare eller Norbergs kommun, men faktum är att vi bland annat fått igenom att säkerheten per vindkraftverk fördubblats. I dagens läge har jag svårt att se att någon vill satsa pengar i detta projekt, men om så är fallet, så hoppas jag att det i slutändan inte ska behöva drabba skattebetalarna i Norberg. Jag gissar att de ansvariga politikerna knappast funderat i dessa banor, då det vid det beslutande mötet i kommunfullmäktige frågades om ledamöterna hunnit ”kika något” i handlingarna.

Mikael Ladman (S) medgav i en insändare 2016 att han inte hade tid att sätta sig in i handlingarna, utan litade helt på VKS. Han förklarade nyligen sitt val att bifalla en vindpark i kommunen med att de fossila bränslena från transportsektorn inte kan minska om det inte tillåts att byggas gigantiska vindkraftparker. Tala om att blanda ihop äpplen med päron!

Argumentet att Norbergs politiker inte behövde veta vad de beslutade om eftersom miljöprövningsnämnden (MPD) skulle ta det avgörande beslutet är också helt fel. Avgörande för hela utfallet i såväl MPD som i Mark-och miljödomstolen var att kommunen var positiv till en storskalig vindindustri oavsett bristerna i ansökan. Inte ens syrliga yttranden från verksjuristen vid Riksantikvarieämbetet, att ansökan var totalt undermålig, hjälpte. Det är ett ansvar som kan komma att vila tungt på era axlar den dag problemen med vindindustrin blir uppenbara för allmänheten.

Norberg är en av de kommuner i Sverige som har absolut sämst förutsättningar för vindkraft. Det visar en omfattande studie gjord av forskare på uppdrag av Energimyndigheten. Norberg hamnar på plats 280 av 290 kommuner i vindrankingen. Visst är det lite intressant att fundera över varför vi då ska ha en av de största vindparkerna i landet just här?

Som nationalekonom med flera kurser i miljöekonomi i bagaget har jag också fått inpräntat orden ”samhällsnytta” och ”konsekvensanalys”. Det är ord jag vill skicka med till politikerna i Norberg inför framtida beslut. Personligen så tror jag inte att t.ex. en vindkraftpark handlar så mycket om optimerande av samhälls- och miljönytta för Norberg, utan det är politiken, makten och pengarna som styr de olika intressenterna.

Tydligen så behöver man inte lyssna så mycket på mina åsikter eftersom jag enligt Winqvist är en av dem som ”skriker högst”. Men hur skulle samhället se ut om ingen vågar stå för sin åsikt? Att det är fler här ute på landsbygden som tycker lika som mig, men som av olika anledningar inte orkar, vågar eller anser det meningslöst att protestera, det har aldrig slagit er in? Det är av mycket stor vikt att alla åsikter tillåts och öppet debatteras på samma villkor. Det kallas för demokrati.

Magdalena Andersson, Olsbenning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons