Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Du som köper sex och misshandlar kvinnor har ett val

Annons

Efterfrågan ger sexhandel. Bilden från en bordell i Nederländerna

Vi socialdemokrater vill leva i ett samhälle där kvinnor och män deltar på lika villkor. Men att förändra samhällssystem kräver en enträgen kamp och tar tid. Att bestämma sig för attsluta köpa sex och misshandla kvinnor går däremot snabbt, om viljan finns.

Idag uppmärksammas den internationella kvinnodagen och kvinnors kamp förjämlikhet och frihet lyfts fram över hela världen. I Sverige har vi kommit förhållandevis långt, men på flera viktiga områden behövs fortfarande kraftfulla reformer i jämställdhetens namn.

Ett exempel är familjepolitiken. Det är fortfarande kvinnorna som tar det största ansvaret för hemmet och familjen, och när det första barnet kommer blir bristen på jämställdhet tydlig för många småbarnsföräldrar. Att bilda familj innebärbland annat att kvinnor får:

Sämre löneutveckling. Sämre hälsa. Lägre pension. Lägre deltagande i arbetslivet.

Så kan vi inte ha det. Det behövs en utjämnande familjepolitik för att åstadkomma förändringar. Vi socialdemokrater kräver lika lön för lika arbete, heltid för alla anställda som vill och en tredelad föräldraförsäkring. På så sätt gör vi såväl arbetsliv som pensioner mer jämställda.

I takt med att familjepolitiken reformeras finns det också jämställdhetsfrågor aven annan karaktär: mäns våld mot kvinnor och mäns olagliga sexuella utnyttjande av kvinnor mot betalning. Regeringen presenterade nyligen en tioårig nationell strategi som bland annat omfattar de här två frågorna, och som fokuserar på det förebyggande arbetet. Det är bra. Självklart är det också viktigt att rättssamhället har de resurser som de behöver.

Det går dock inte att blunda för att det är efterfrågan som möjliggör sexhandeln, i Sverige och Västmanland, och de problem med människohandel och våld som följeri dess kölvatten. Därför vill vi rikta oss till dig som slår och till dig som köper sex, och säga: du kan sätta stopp för det här, du har ett val.

Läs även : Mest stress för unga kvinnor utan barn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons