Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: SD-förslag i riksdagen slår hårt mot Norberg

Annons

Det blir ett spännande kommunval i Norberg i september. Demokraterna i Norberg är ett helt nytt parti och Moderaterna har helt nya företrädare. Varmt välkomna till Norbergspolitiken! Vi har efterlyst en tydligare opposition länge eftersom en demokrati behöver politiska alternativ och konstruktiv debatt.

Det vi ställer oss frågande till är hur övriga partier ser på den helt avgörande kopplingen till den nationella nivån. För oss socialdemokrater är det av största vikt att vi får fortsätta styra landet för att Norberg även fortsättningsvis ska kunna satsa och utvecklas som kommun. Den nuvarande regeringens statsbudgetar har tillfört många, välbehövliga miljoner till Norbergs kommun. Utan dem hade vi inte kunnat sänka arbetstiden i hemtjänsten, öka bemanningen inom skola och förskola eller bygga den efterlängtade idrottshallen.

I den här valrörelsen har vi två lokala partier som inte har någon känd koppling till rikspolitiken. Hur tänker företrädare för Demokraterna och Partiet för Norbergs framtid agera för att säkerställa att vår kommun får nödvändiga resurser även efter årsskiftet? Hur kommer ni agera om Sverige får en borgerlig regering som prioriterar skattesänkningar framför att investera i välfärden? Och ni som kandiderar för Moderaterna; hur tänker ni att kommunens ekonomi ska gå ihop om ert parti tar över regeringsmakten? Moderaterna föreslår ju skattesänkningar på sammanlagt 32 miljarder (!) kronor och vill i ert budgetförslag i år sänka anslagen till kommunsektorn med 5,4 miljarder. Om det blir verklighet kommer Norberg tvingas spara minst 4 miljoner kronor. Vilka verksamheter är det ni vill säga upp personal inom? Var ska ni sänka ambitionsnivån, om ni får styra både landet och kommunen efter valet?

Det parti som skär allra mest i anslagen till kommuner och landsting är SD: inte mindre än 13 miljarder kronor vill de spara på vår sektor! De lokala företrädarna för Sverigedemokraterna svär sig alltid fria från sitt partis förslag på nationell nivå, när vi tar upp frågor i kommunfullmäktige, men faktum kvarstår: SD vill skrota det kommunala utjämningssystemet, som är livsnödvändigt för kommuner som Norberg, och ta bort i stort sett alla satsningar som nuvarande regering har gjort på kommunerna. Det går inte ens att föreställa sig de fruktansvärda konsekvenser det skulle få och det måste även lokala företrädare för SD förhålla sig till.

Vi vill fortsätta att höja resultaten i skolan så att varenda unge blir behörig till gymnasiet. Vi vill minska barngrupperna så att personalen alltid hinner med att stödja, se och utmana varje barn. Vi vill göra arbetsmiljön i äldreomsorgen så bra att alla våra äldre får del av personalens omsorg och uppmärksamhet varje dag, utan påtaglig stress. För att lyckas med det krävs resurser från staten. För att lyckas med det krävs en socialdemokratiskt ledd regering.

Åsa Eriksson, riksdagskandidat (S)

Johanna Odö. kommunalrådskandidat (S)

Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons