Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk blodtrycket och rädda fler liv i Västmanland

Annons

Högt blodtryck är den farligaste riskfaktorn för stroke och ligger helt eller delvis bakom hälften av de cirka 800 strokefall som drabbar västmanlänningar varje år. Nu behöver fler få blodtryckssänkande behandling för att minska risken att drabbas av en stroke och mer forskning behövs.

Varannan svensk har hunnit få förhöjt blodtryck till sin pensionsdag. Den andra hälften får det efter 65 år om de bara lever tillräckligt länge. Att äldre får höjt blodtryck beror på att pulsådrorna blir stelare med åren. Samtidigt är symptomen vanligtvis vaga och stör inte i vardagen. Omkring hälften av de som lider av högt blodtryck känner inte till att de är drabbade.

Högt blodtryck är en mycket allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar som stroke. Hälften av dem som drabbas av en stroke dör eller drabbas av svåra funktionsnedsättningar. Många av dem som överlever drabbas av ett svårt lidande genom förlamningar, talstörningar, synbortfall och personlighetsförändringar.

Därför är det mycket allvarligt att vi har en betydande underbehandling av högt blodtryck i Sverige. I dag får troligen bara var åttonde person med högt blodtryck rätt behandling. En underbehandling som får stora konsekvenser. Ökad förskrivning av rätt blodtryckssänkande medicin skulle kunna rädda många liv i Västmanland varje år.

Underbehandlingen beror sannolikt på att många inte tar högt blodtryck på tillräckligt stort allvar i kombination med en oro för möjliga biverkningar. Därför behövs mer forskning om hur behandlingen kan individanpassas för att minska biverkningarna. Samtidigt står samhället, läkarkåren och forskarna inför en stor utmaning när det gäller att förklara för människor hur farligt deras höga blodtryck kan vara.

Strokeforskningen är på god väg, till stor del tack vare svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfonden. Forskningen kommer redan under de närmaste åren att rädda livet på många strokedrabbade och förbättra livskvaliteten för andra. Men det räcker inte med att bota stroke och laga hjärnan. Vi måste också bli bättre på att förebygga sjukdomen.

I Västmanland drabbas cirka 800 personer av stroke varje år. Men det behöver inte vara så i framtiden. Genom att sänka västmanlänningarnas blodtryck kan vi rädda fler människoliv och undvika tragedier som i dag slår hårt, både mot de som drabbas och mot deras anhöriga. Tillsammans kan vi besegra stroke.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Nils Wahlgren, professor i neurologi

Johan Sundström, professor i epidemiologi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons