Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på lärarna!

Annons

Lärarförbundet har under lång tid varnat för den nationella lärarkrisen som står för dörren. Allt för få vill bli lärare och många kommer att gå i pension inom de närmsta åren. Söktrycket till lärarutbildningarna är alldeles för lågt och på vissa lärosäten gapar stolar tomma.

Just nu pågår Global Action Week och därför finns det goda skäl att belysa att den nationella lärarkrisen likaväl stavas internationell lärarkris. Problemet med ett läraryrke som har låg status som en följd av för låga löner och dåliga arbetsförhållanden återfinns såväl på den internationella arenan som i Sverige.

Totalt saknas 1,7 miljoner lärare i 114 länder i världen. 61 miljoner barn står utan utbildning. En förutsättning för både elevers skolgång och resultat är tillgången på välutbildade lärare. Detta är i dag en bristvara.

Den internationella lärarkrisen är ett gemensamt ansvar. Därför måste andelen svenskt bistånd som går till utbildning öka, samtidigt som vi i Sverige genomför nödvändiga förändringar för att locka flera lärare till yrket.

Om vi värdesätter utbildning måste vi uppvärdera lärarna, oavsett om de bor

i Sverige eller i Tanzania.

Lärarförbundet Fagersta

Johanna N Lindgren

Lärarförbundet Norberg

Eva Georgsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons