Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på mat med kvalitet på sjukhuset

Annons

"Det finns saker man måste göra, annars är man en liten lort" Citat hämtat ur Peter Wolodarskis söndagskrönika i DN den 17 september, en recension av "The Square". Föda, mat, luft och vatten är grunden för liv speciellt i en sjukhusmiljö för att läka ibland för att överleva. Hemlagad, näringsriktig, god och fint serverad mat på plats och ställe enligt konstens alla regler går inte att förringa.

Den mat som Landstinget Region Västmanland vill servera i kaféet Mitt Hjärta på Bergslagssjukhuset är säkert inte dålig men kunskap och insikt säger att det fattas en del till att vara välsmakande för många äldre och handikappade i sjukvårdsområdet. Bergslagssjukhuset-Mitt Hjärta är en "samlingsplats" för många i samband med undersökning, utredning och behandling och kräver därför mat och kaffe eller dryck med något till.

Många gäster besöker kaféet för lunch, det serveras 90-100 portioner varje dag. Det är mindre acceptabelt i vår tid med en hälsofrämjande tanke att servera fryst, upptinad, efterkokt mat från plastkärl till tallrik med ganska liten variation till innehåll och näring. Det finns ett alldeles utmärkt kök för tillagning av färska inköpta produkter på nära håll för tillagning och förvaring på plats med utrustning som finns i kök för större hushåll med servering av välutbildad kökspersonal som på Mitt Hjärtas kafé i Fagersta. Vägen från förberedelse och tillagning till måltid innehåller för många steg för att anses främja hälsan väl. Forskning visar detta.

Till skillnad från landstingets kostkostnad som ger minusresultat går Mitt Hjärtas med vinst. Maten serveras direkt till varje matgäst av välutbildad personal.

Det kan behövas anställa någon ytterligare för att få den perfekta matplatsen för ett sjukhus. Inom verksamheten finns barnavårdscentral, diabetesvård, en medicinsk och en fysisk rehabiliteringsavdelning, öron-näsa-halsavdelning, syncentral och apotek. Där pågår hela tiden renoverings- och kompletteringsarbeten. Alla som befinner sig på sjukhuset kan bli serverade en fullgod lunch eller köpa sig en matlåda. Det skulle vara synnerligen praktiskt för avd 1. att få maten dit från detta kök med servering där.

Kaféet är ett välbehövligt matställe med tanke på vården men även för kommunen, en efterfrågad resurs att skicka tillbaka till för rehabilitering efter operation i Västerås.

Jarl-Olof Lundstedt (Jalle)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons