Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt Västmanlands ungdomar i rörelse!

Annons

Den 23 maj gick det att läsa i lokalmedia att Västmanlands ungdomar mår allt sämre och att andelen unga som trivs i skolan har minskat markant. Det var färska siffror från Region Västmanlands undersökning Liv och Hälsa Ung som presenterades. Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna tycker att siffrorna är alarmerande.

Vi pratar faktiskt om ungdomarna som i framtiden ska bygga ett starkare Sverige. När det kommer till att förbättra ungdomars välmående är frågan om vi inte redan sitter på facit utan att använda det?

Den samlade forskningen visar nämligen att fysisk aktivitet leder till ökat välbefinnande och stärkt självförtroende. Resultat från Bunkefloprojektet, ett projekt där daglig fysisk aktivitet införts under skoldagen, visar utöver förbättrade skolresultat även att trivseln i skolan ökade. Samtidigt visar undersökningen Liv och Hälsa Ung att mindre än hälften av Västmanlands tjejer i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet och knappt 60 procent av killarna i samma ålder når upp till rekommendationen om daglig fysisk aktivitet. Det är med andra ord dags att växla upp arbetet med att få Västmanlands ungdomar i rörelse!

Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna är övertygade om att rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse och jobbar dagligen med att skapa förutsättningar för att fler ungdomar ska få möjlighet att röra på sig inom idrotten. Nyligen nåddes vi även av den glädjande nyheten att regeringen beslutat om en utökning med 100 timmar av ämnet idrott och hälsa i skolan från och med 2019.

Skolan är en naturlig arena för att öka den totala fysiska aktiviteten hos alla ungdomar, men framför allt för att nå de inaktiva för att på sikt minska hälsoklyftorna i samhället. Att genomförandet av beslutet kommer ta tid har vi förståelse för. Bland annat ska en analys genomföras för att ta reda på i vilka årskurser de 100 timmarna ger störst effekt, vilket är klokt. Men vi har inte råd att vänta. Ungdomarna mår sämre och rör på sig för lite idag, inte 2019, förutsatt att vi tar tag i problemet nu!

Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna uppmanar därför politiker, rektorer och ansvariga tjänstemän att:

– Ta dessa alarmerande siffror på allvar och verkligen förstå vikten av fysisk aktivitet som en av flera åtgärder för ökat välmående bland länets ungdomar.

– Öka de ekonomiska anslagen till aktörer i samhället som beslutat sig för att genomföra satsningar för ökad fysisk aktivitet bland ungdomar, vilket på sikt bidrar till besparingar av samhällets resurser.

Låt förändringen börja redan idag!

Marie Johansson, styrelseledamot Västmanlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Västmanland

Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef Västmanlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Västmanland

Oscar Uusitalo, idrottskonsulent Västmanlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons