Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-politik slår hårt mot våra kommuner

Annons

Jimmie Åkesson, SD-ledare.

Sveriges ekonomi befinner sig i ett nytt, urstarkt läge. Genom att prioritera ansvarsfulla investeringar i samhällsbygget och välja bort den borgerliga regeringens ofinansierade skattesänkningar har den socialdemokratiskt ledda regeringen vänt ett underskott på 60 miljarder kronor 2014 till ett överskott på 80 miljarder kronor 2018, där hälften används till att betala av på statsskulden och hälften används till reformer.

För oss socialdemokrater är det självklart att alla i Sverige ska märka när ekonomin går bra. Därför investerar vi nu i fler barnmorskor, poliser, barnskötare och lärare samtidigt som vi stärker barnfamiljernas ekonomi och sänker skatten för pensionärer. I Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg får 2 900 hushåll höjt barn- och studiebidrag med 200 kronor i månaden redan nästa år. Dessutom får 4 800 pensionärer i våra tre kommuner sänkt skatt.

Men nu när oppositionspartierna har presenterat sina budgetar är det tydligt att vi har helt olika syn på hur överskottet ska användas. Sverigedemokraterna säger nej till regeringens höjning av barnbidraget. SD har också bestämt sig för att behålla den orättvisa pensionärsskatten genom att återigen föreslå fler jobbskatteavdrag. Det tycker vi är oanständigt mot de människor som har byggt upp vårt land. Pensionärer ska inte straffbeskattas.

Sverigedemokraternas största satsning är i stället en rejäl skattesänkning till de som tjänar mest, genom förstärkt jobbskatteavdrag och sänkta marginalskatter. Den rikaste tiondelen får, enligt SD:s egna beräkningar i budgetmotionen, mer än dubbelt så stor skattesänkning som en genomsnittlig löntagare. SD:s förslag ger till exempel en stafettläkare med 100 000 kronor i månadslön ytterligare 2 040 kronor per månad i disponibel inkomst.

Men stora skattesänkningar är inte gratis. Jämfört med regeringen vill Sverigedemokraterna redan 2018 minska resurserna med 13 miljarder kronor till landstingen och kommunerna, som ansvarar för bland annat sjukvård, skola och äldreomsorg. En sådan våldsam nedskärning motsvarar kostnaden för över 20 000 sjuksköterskor eller nästan 25 000 grundskolelärare.

Jämnt fördelade över landet skulle en sådan resursminskning innebära 105 miljoner kronor mindre till Region Västmanland, och tolv miljoner kronor mindre till Fagersta, fem miljoner kronor mindre till Norberg och fyra miljoner kronor mindre till Skinnskatteberg. Det motsvarar många sjuksköterskor, lärare, barnskötare och andra som aldrig kommer att anställas inom välfärden i Västmanland om Sverigedemokraterna skulle styra landet.

Alla partier är överens om att det finns ett överskott i ekonomin, men frågan är hur det ska användas. Sverigedemokraterna vill sänka skatten på bekostnad av patienter, pensionärer och skolelever. Vi socialdemokrater tänker fortsätta att utveckla den svenska modellen, stärka välfärden och ta ansvar för svensk ekonomi genom att betala av 40 miljarder kronor på statsskulden. Där går just nu skiljelinjen i svensk politik.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg

Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta

Johanna Odö (S), kommunalråd i Norberg

Lena Lovén Rolén (S), oppositionsråd i Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons