Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Stärk statens inflytande över skolan

Annons

Sverigedemokraterna vill bland annat inrätta en särskild skolmyndighet.

Att Sverige bibehåller och stärker sin position som kunskapssamhälle är av fundamental betydelse för att vi i framtiden ska kunna bevara ekonomisk tillväxt och generell välfärd. Väl fungerande grundskola och gymnasium är dessutom en förutsättning för att kunna motverka segregation och socialt utanförskap.

Vi i Sverigedemokraterna anser att kommunaliseringen av skolan har misslyckats. Många kommuner saknar helt enkelt kompetens på utbildningsområdet och det är svårt att veta vem som bestämmer i den djungel av över femtio myndigheter som sköter skolväsendet. Det är inte rimligt. Vi föreslår därför att en skolmyndighet inrättas som får utrustas med kompetens, ansvar och mandat att bestämma över den svenska skolan.

Vidare föreslår vi en reformering av skolpengen och införande av en ”digital elevpeng”. Det är helt enkelt en modernisering av systemet, som på ett mer logiskt sätt än idag fördelar medel till skolorna efter insats och behov.

Vi vill också genomföra översyn av folkhögskolorna och införa möjligheten att där ta ut vanliga betyg (A-E). Därmed skulle man underlätta för dem som har studerat på folkhögskola att söka till högskolan och möjliggöra utvärderingar av skolornas kvalitet.

Dessa förslag presenterades på en presskonferens den 20 juni, men är varken de första eller sista förslag på reformer som Sverigedemokraterna lägger inför valet 2018. Vi brinner för denna fråga och är givetvis beredda att i konstruktiv anda föra samtal med andra partier.

Maria Liljedahl (SD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons