Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SFI-verksamheten är kraftigt underfinansierad

Annons

Skribenterna betonar att 47 procent av kommunerna har kö till SFI.

REPLIK. Stig Henriksson (V) har i några minst sagt märkliga insändare eftersökt förklaringar till vad han kallar för ett SFI-haveri. Trots att han själv bör kunna sitta inne med förklaringen till varför det ser ut som det gör. Sedan 2010, då Henriksson själv satt som kommunalråd, har SFI-verksamheten bedrivits kraftigt underfinansierad och ätit av det av ägarkommunerna anslagna medlemsbidraget, som ska bekosta gymnasieskolan. 

SFI-undervisningen inom NVU har tidigare kunnat kosta uppemot 117 000 kronor per elev och år. Det ska ställas mot snittkostnaden i Västmanland på 19 100 kronor per år, eller mot genomsnittlig kostnad i hela riket på 37 500 kronor per år. Det är fullständigt orimligt.

Den enda intäkten för verksamheten är den statliga schablonen på 41 500 kronor, 43 600 från och med 2017, som dessutom egentligen ska räcka över två år. Att gå minus med 95 000 kronor per elev varje år är helt oacceptabelt. Att bara skicka in mer pengar har med andra ord aldrig varit det rätta svaret. Det finns också många bra exempel i olika kommuner kring hur undervisningen bedrivs.

Fram till 2015 har underskotten dolts genom att man gjort av med de statliga bidragen på ett år istället för två. Det fungerade så länge som det kom allt fler nyanlända, men till slut kom verkligheten ikapp och nu har alla tre ägarkommunerna satt ned foten. Skattebetalarna i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg ska inte behöva stå för notan.

Att det finns personer i kö är heller inget unikt för Fagersta. I en nyligen presenterad rapport från Skolverket uppges att 47 procent av kommunerna har kö till SFI. Den främsta förklaringen till det är förstås den anstormning av nyanlända som skedde under framför allt 2015. Det man gör nu är en ordentlig genomlysning där hela organiseringen ses över och anpassas till rätt kostym för att få ut bästa möjliga undervisning. Det är att ta itu med problemen där de finns. Nu finns en budget i balans och det kommer att bli ordning och reda. Men det är märkligt att det ständigt jagas konfliktytor med hjälp av halvsanningar och brist på helhetssyn. Lekstuga var ordet.

Ola Wahlsten (S) ordförande i NVU:s direktion

Henning Bask (S) förste vice ordförande

Staffan Strid (M) andre vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons