Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolskjuts i Norberg går inte att lita på

Annons
Skolbussarna var betydligt mer pålitliga när Petterssons Buss körde, anser skribenterna.

Demokraterna har tagit rollen som Norbergs kommuns främsta oppositionella kraft. Vi har också visat att vi inte är rädda för att ställa, för makten, obehagliga frågor. Medborgarna i Norberg har upptäckt detta och har kommit till oss och berättat vilka konsekvenser kommunala beslut får för deras dagliga livsföring. Ämnet vi nu lyfter handlar om skolbarnen och deras behov av trygghet och säkerhet.

Vi har informerats om att situationen för de skolbarn i Norberg som har skolskjuts försämrats betydligt bara på några år. Tidigare har vi varit trygga med skolbussar där turerna anpassats till barnen behov och säkerhet. Under många år var det Petterssons Buss som hanterade skolskjuts. Ett lokalt företag med god kännedom om byarna runt Norberg. 2013 förändrades detta.

2013 ger Norbergs kommun kollektivtrafikmyndigheten (KTM) i uppdrag att upphandla skolskjutsar. Efter upphandling träffar KTM ramavtal med Västanhede Trafik i Avesta som får till uppdrag att ansvara för skolbarnens resor till och från skolan.

Kommunen hade en förhoppning att samordning med linjetrafiken skulle innebär fördelar för resenärerna. Verkligheten visade sig vara motsatsen. Idag finns det skolbarn som får åka till skolan flera timmar före skolstart och samma dag komma hem sent på kvällen. Anpassningen till barnens behov och säkerhet har i och med detta reducerats till noll.

Exemplen på försämringen är många – vi skall redovisa några exempel

• "När min dotter började förskoleklass fick hon efter sin allra första dag i skolan, kliva av bussen, gråtandes, utan att få åka med hem. Kollektivtrafikmyndigheten (KTM) och bussbolaget hade missat av planera in henne på hemvägen…"

• "Vid höstterminens start fick min dotter kliva på bussen kl. 07:00 och åka runt stora delar av kommunen för att ändå komma för sent till skolan som började 08:00 Är det rimligt att en sjuåring ska ha längre restid till skolan än jag hade när jag pendlade till Västerås?"

• "Första dagen efter jullovet, väntade jag med min dotter på bussen förgäves i -15 grader. När jag insåg att bussen inte skulle komma fick jag sätta mig i bilen och skjutsa mitt och grannens barn till skolan. Jag möter skolbussen 08:00 i Olsbenning när jag kommer tillbaka från skolan. Då ska den även åka till Spännarhyttan, Kolningberg och Lilla Malmkärra. Undrar när de barnen kom till skolan?"

• "Idag kom min flicka hem 45 minuter senare än hon skulle. Med den historik med fastkörningar, felkörningar, bussar som ej startar, chaufförer som tar fel buss mm som bussbolaget presterat på ett halvår så blir man knappt förvånad längre."

• "Min dotter blev avslängd vid yttersta hållplatsen Kallmora för hon hade bara ”i mån av plats-busskort" då. Fick gråtandes ta sig hem och lyckligtvis var jag hemma så hon kunde få skjuts. Detta hände första året utan Pettersons Buss. Fortfarande hatar hon att åka buss och min son vägrar buss i rädslan av att bli avslängd i skogen."

Vi har under en tid fått in fler beskrivningar från föräldrar som känner att något är galet och att en förändring måste ske innan något av våra barn skadas. Tänker vi då också på hur busstorget förändrats så att skolan nu måste ha ledsagare från skolan till bussen så undrar man. Vad tänkte kommunstyrelsen i Norberg på – inte kan det ha varit barnens bästa.

Kollektivtrafikmyndigheten (KTM) har genom ett avtal med Norbergs kommun hittills haft ansvaret för handläggning och planläggning av skolskjutsarna. Kommunfullmäktige fattade i januari 2018 beslut om att lägga över ansvaret på barn- och utbildningsutskottet. Vi får hoppas att utskottet tar ett större ansvar i frågan och ser till att skolskjutsarna i framtiden är anpassade till barnens behov och säkerhet. Ett gott råd vore kanske att utskottet ställer krav på de som anordnar skolskjutsar att de levererar sina tjänster på ett fullgott sätt.

Christer Filipsson, Lennart Skansfors, Anna Lindgren, John Ellard, Anders Brunnberg, Peter Vidberg, Mikael Enér, Stefan Holm, Tommy Westling, Erika Westling, Birgitta Emilsson, Gunilla Siwerth, Ingrid Filipsson

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons