Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små tankar när sommarlovet nalkas...

Annons

När jag var liten så bodde en massa barn i mitt kvarter. Jag och mina bästisar nästgårds hade helt fungerande familjer, vi åt oss mätta och var hela och någorlunda rena. Andra barn hade det sämre eller ickefungerande familjer. På den här tiden (för drygt trettio år sedan) anmälde man inte till socialtjänsten i första taget.

Kanske mina föräldrar inte ens visste om att man kunde det. Däremot så hade mamma alltid en extrafamn över åt dessa små barn som inte fick så många kramar hemma. En liten saga fanns det alltid tid att läsa för de barn som aldrig fick höra en saga berättas hemma. Saft och bulle eller en macka gick i, när våra mammor såg att någon var hungrig. I bland kanske det till och med vankades middag och ibland följde något barn med till badhuset och till farmor och farfar. Flickan som hade en trasig cykel och en alkoholiserad farsa; ja, det tog inte mer än en timme för min pappa att fixa cykeln åt henne.

Det kom hela tiden nya och yngre trashankar till kvarteret, men mina och mina kompisars mammor och pappor hade fortfarande en hand, bulle eller till och med utflykt tillhanda även då vi inte följde med längre!

Nu kanske du tror att mina föräldrar var rika som kunde bjuda fattiga, utsatta ungar på fika eller badhusbesök? Nej, verkligen inte. Vi fick vända på korvörena hemma hos mig. Men det räckte alltid till någon som hade det ännu sämre!

Jag kan inte påminna mig att jag någonsin känt avundsjuka då min mamma kramat om en trasselsudd till unge eller när pappa hjälp ett barn laga en punka. Tvärtom, faktiskt. Deras kärlek till mig blev på något sätt ännu större.

Jag menar självklart inte att du inte ska anmäla till socialtjänsten om du tror ett barn far illa; tvärtom, så misstolka mig inte! Men nu i efterhand så är jag glad att mina föräldrar gav lite extra till dessa barn!

Att hjälpa till och finnas där för en utsatt unge, behöver inte stanna inom familjen. En liten omtanke kan betyda mycket för ett barn som har det trassligt. Hjälpa till med en läxa, läsa en saga, laga en punka...

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons