Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialchefen har missuppfattat sin roll

Annons
Socialchefen har det övergripande ansvaret för felaktig administration av mediciner, enligt skribenterna.

Mot bakgrund av att ansvariga chefer inom utbildningsförvaltningen i Norberg tycks värja sig från att uttala sig i media eller överhuvudtaget skingra dimmorna inom skolan måste vi ge en eloge till socialchefen Liselotte Eriksson. Hennes uttalande om problemen inom hemtjänsten var tydligt och tjänstemannamässigt.

Innebörden av inlägget tyder dock på att hon missuppfattat sin roll och funktion som högsta chef för förvaltningen. Det är enligt SOFS 2011:9 hon själv som förvaltningschef som har det övergripande ansvaret för alla avvikelser som sker i verksamheten, oavsett om det handlar om felaktig administration av mediciner eller att sjuksköterskorna inte rapporterat in avvikelsen till ledningen.

Att inte rapportera en avvikelse enligt rutin är en verksamhetsavvikelse som skall hanteras och utredas för sig. Socialchefen borde fokusera på brister i verksamhetens system i stället för att åter hänga ut sjuksköterskornas brister i media. Det gynnar ingen och leder egentligen bara till att personalen skräms till tystnad.

Socialchefen redogör på ett föredömligt sätt för vilka åtgärder förvaltningen kommer att vidta i syfte att förebygga framtida avvikelser i verksamheten på alla plan. Det tyder på att förvaltningen tar ansvar. Inom ramen för ledningsprocessen i kvalitetsledningssystemet ligger både kompetensförsörjning och personalfrågor.

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons