Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solenergi blir allt viktigare

Annons

Allt fler kopplar vårens och sommarens värmebölja till den pågående klimatförändringen, eftersom klimatforskarna förutspår mer extremt väder i takt med ökade koldioxidutsläpp. FN:s klimatpanel har slagit fast att utsläppen måste minska snabbt. Ett sätt för hushåll och företag att bidra är att installera solceller på taket.

Det blir allt vanligare att privatpersoner och företag installerar solceller. Solcellskapaciteten i Västmanland ökade under 2017 med 66 procent. Vid utgången av 2017 fanns drygt 15 000 solcellsanläggningar i Sverige varav 527 i Västmanland.

Ett syfte med att investera i solceller är att långsiktigt sänka sina energikostnader. Priserna på solceller har sjunkit rejält senaste åren. På grund av det extremt soliga vädret de senaste månaderna har även elpriserna ökat – de är nu cirka 60 procent högre än vad de var i januari, vilket gör det än mer lönsamt att producera el från solen.

Ett annat syfte är att minska sin klimatpåverkan. Om man producerar sin egen el ökar den svenska elexporten, vilket tränger undan fossila energislag i våra grannländer.

Regeringen har infört en rad förenklingar för dem som vill installera solceller. Till exempel har momsregistreringskravet för privatpersoner som vill sälja överskottsel slopats och från den 1 augusti behövs inte längre bygglov för att montera solceller eller solfångare som följer byggnadens form.

Dessa förenklingar är utmärkta och minskar de administrativa hindren och kostnaderna för dem som installerar solcellsanläggningar. För att öka produktionen av solel är det viktigt att lagstiftningen förenklas ytterligare. Till exempel bör den kommande regeringen införa ett sol-ROT-avdrag istället för dagens solcellsstöd.

I dagsläget producerar solcellerna i Västmanland ungefär lika mycket el som används i 1 941 genomsnittliga villor. Men potentialen är mycket större. Enligt Energimyndigheten kan solelen stå för upp till tio procent av elanvändningen år 2040. Det skulle kräva ungefär 60 gånger mer solceller i Sverige än vad vi har idag.

Om Västmanland ska bidra till sin andel, räknat per invånare, behöver solcellskapaciteten i länet öka från nuvarande 10 megawatt till 364 megawatt. Det motsvarar en yta på ungefär 359 fotbollsplaner. Detta är inte alls orimligt då merparten av dessa solceller kan installeras på de tak som finns i Västmanland.

Klimathotet är akut och utsläppen måste minska snabbt. Mänskligheten behöver ställa om till förnybar energi. Vilka kommuner i Västmanland tar sin del av ansvaret och verkar för att tio procent av elen ska komma från solceller? Och vilka kommuninvånare och företag väljer att gå i täten?

Johan Lindahl

talesperson Svensk Solenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons