Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ tuffare krav när färdtjänst upphandlas

Annons

Offentlig upphandling omsätter över 600 miljarder kronor årligen. Med sådana enorma summor i omlopp har politikerna ett stort ansvar att se till att de tjänster som upphandlas också utförs av människor med bra villkor och rimliga anställningsförhållanden. Så ser det tyvärr inte ut idag. Något som får konsekvenser både för den anställde och för de som ska använda det som upphandlas.

Upphandling av färdtjänsten är ett lika skrämmande som talande exempel på hur politikernas besparingsiver drabbar medborgarna. Idag finns det inga som helst krav på att tjänster som betalas av skattepengar ska utföras av seriösa företag med kollektivavtal och drägliga villkor.

I takt med att förarnas villkor försämrats har också brukarnas klagomål skjutit i höjden. Vi får helt enkelt det vi betalar för. Detta kan och har fått ödesdigra konsekvenser.

När de lokala taxiföretagen inte kan konkurrera, på grund av att det företag som lägger lägsta pris vinner upphandlingen, tvingas de seriösa taxiföretagen, med kollektivavtal, lägga ned sin verksamhet.

Med detta som bakgrund borde varje kommun och landsting utnyttja de offentliga upphandlingarna för att främja seriösa företag med lokal förankring. Något som skulle få positiva effekter för både förarna, företagen, kunderna och kommunen. Dagens ordning gynnar istället de företag som dumpar villkoren i syfte att erbjuda det lägsta priset.

Den 30 november ska Sveriges riksdag rösta om ett lagförslag som skulle förhindra att våra gemensamma pengar används till att dumpa villkor. En lag som skulle ställa krav på villkor i nivå med svenska kollektivavtal i offentliga upphandlingar.

I dagsläget är de fyra allianspartierna tillsammans med SD mot förslaget och vill fortsätta ge skattepengar till de företagen som skickligast pressar villkoren nedåt. Vi har svårt att tro att det verkligen är hela partiernas uppfattning.

Våra politiker här i Västmanland måste höja rösten mot partitopparna i Stockholm och få ett slut på det här missbruket av våra skattepengar.

Markku Ollila , yrkesförare, Svenska Transportarbetareförbundet avd.19 Norra Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons