Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa våldet mot transpersoner

Annons

På söndag uppmärksammas transpersoners rättigheter runt om i världen. Bilden: aktion för sexuella minoriteters rättigheter i Serbien.

På söndag uppmärksammas Transgender day of rememberence på många håll i världen. Dagen kom till i USA för att hedra de transpersoner som fallit offer för transfobiskt våld.

Även i Sverige utsätts transpersoner för våld på grund av deras transidentitet. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik från 2015 hade en av fem transpersoner någon gång utsatts för fysiskt våld och en tredjedel hade, under det senaste året, utsatts för psykiskt våld. Under de senaste 12 månaderna hade varannan transperson upplevt kränkande behandling i vardagen och lika många hade undvikit olika vardagliga aktiviteter av rädsla för diskriminering.

Den psykiska ohälsan i gruppen är hög; 36 procent hade under det senaste året allvarligt övervägt att begå självmord och en tredjedel hade någon gång utfört ett självmordsförsök.

Med tanke på denna dystra statistik borde vi fråga oss hur vi som medmänniskor och hur samhället kan förbättra situationen för transpersoner. En välfungerande och tillgänglig könsbekräftande vård är en viktig del i det arbetet. Vidare verkar RFSL Ungdom för att åldersgränsen för denna behandling ska sänkas.

Att införa ett tredje juridiskt kön kan också minska stigmatiseringen av transpersoner, då vi som samhälle skulle erkänna fler identiteter än man och kvinna.

Som enskilda individer kan vi också göra stor skillnad. Genom att inte anta att alla runt omkring oss är cispersoner (icke-transpersoner), kan vi öka friheten för transpersoner och skapa tryggare rum i Fagersta med omnejd.

Astrid Hilmarsson, ordförande RFSL Ungdom Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons