Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt vara socialdemokrat

Annons

Fagersta. Marino Wallsten (S) tror (23/8) att det han kallar vinstkrav på kommunen är en uppfinning av undertecknad. Så är dock inte fallet. Sveriges riksdag och regering, på den tiden S-ledd, har beslutat att kommunen aldrig får gå med underskott utan tvärtom ska ha ett överskott, en ”vinst” på cirka 2 procent varje år.

Hur överskotten kommer medborgarna till del undrar också Marino Wallsten. Ja, dels genom att den gigantiska pensionsskuld som S-styret lämnade efter sig successivt kan betas av. Det gör att pensionskostnaderna inte måste betalas av pengar från verksamheterna. Dels genom att som i år cirka 20 miljoner kronor av de gamla överskotten används för verksamheter riktade till barn, ungdomar och äldre.

Jag kan för övrigt notera att Socialdemokraterna i de nämnder som lagt besparingsförslag inte har uttryckt någon annan uppfattning än majoriteten.

Däremot kan jag hålla med Marino Wallsten om att roten till det onda är de gigantiska skattesänkningarna som alliansregeringen gjort. Problemet med att vara socialdemokrat är att ni ju inte vill göra något åt det. Till och med det som ännu inte är beslutat, det femte jobbskatteavdraget, säger ju partiordföranden att man är emot men inte tänker ändra om man vinner valet om ett år. Bara det kostar 12 000 miljoner per år. Med de pengarna skulle det vara lite lättare att klara välfärden i Fagersta såväl som i andra kommuner.

Så, Marino Wallsten: tar du alltså avstånd från ditt eget partis politik i budgetbalansbeslutet? I fråga om nämndernas redovisningar? I fråga om ditt partis skattepolitik?

kommunalråd

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons