Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ansvar för SFI-haveriet!

Annons

Många sår i kö till NVU:s svenskundervisning, främst i Fagersta. Bilden är från SFI-klass på annan ort.

Nu ser vi resultatet av de kraftiga nedskärningarna på SFI som Norra Västmanlands utbildningsförbund tvingats vidta. Läget är mycket allvarligt.

I nybörjarkön för hela förbundet finns idag hela 101 personer, varav 91 från Fagersta. 67 personer har väntat längre än tre månader. I kön för de som tidigare läst finns 44 personer och av dem har 23 väntat längre än tre månader.

Så totalt 145 personer i kö.

Varför är detta allvarligt? Dels så går allt längre tid av de två år som staten betalar för flyktingar inte i egen försörjning. Efter två år blir det ju kommunens kostnader som rakar i höjden för försörjningsstöd eller andra åtgärder.

Att passivt vänta på SFI ökar ju risken för att så sker förutom att det också är nedbrytande för individen vilket i sig försvårar integrationen i samhället. Dels bryter vi mot lagen som stadgar att man inom tre månader ska erbjudas SFI. Det är en så kallad rättighetslagstiftning.Var det inte ordning och reda den nya socialmoderata politiska ledningen utlovade och särskilt då vad gäller SFI?

Vilket politiskt ansvar tar man för detta haveri? Eller räcker det med att hitta någon ny syndabock?

Stig Henriksson, r iksdagsledamot (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons