Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar om en bergslagskommun

Annons

Svar till Gerald Engström (FP 24/9). Jag har en god minnesbild av hur industriföretag med bas i Fagersta, Avesta, Surahammar, Västerås och Falun hjälpte till att lösa Norbergs kommunala ekonomiska, sociala och fysiska problem på 1960 och -80 talen sedan Liberiamalmen blivit billigare att hämta i svensk hamn än att hämtas i Norberg.

Sedan världskoncernen ABB demonterat en av Europas nyaste och modernaste hyttor kompenserades detta till Spännarhyttans industriområde med en i samman- hanget närmst rudimentär serviceanläggning samt kabelverkstad. Staten slumpade bort sin gruvanläggning i Karlvagnsfältet till ägaren av Bondgruvan för att slippa stänga den. De malm- och råstålsköpande brukskunderna i Avesta, Fagersta och Sura försvann ur bilden.

Stora Kopparberg lade ner Nordansjö såg och skogshanteringen med egen förvaltning i Norberg hamnade i Enköping. Norbergs kommun stod ensam.

För mig som dåvarande förvaltningschef för skolverksamheten blev de kommunala ekonomiska, sociala och främst personaladministrativa bekymren pinsamt uppenbara. Liknande kriser hade kommunen varit med om tidigare.

Under såväl första världskriget som efter det andra var befolkningen 7000 invånare. Totala antalet elever i skolorna på 1960-talet var cirka 1200 – idag ca 700. Enkelt uttryckt kan man säga att den kommunala kostymen var för stor. Arbetstillfällen och god ekonomi en bristvara. Goda tider har växlat med betydligt sämre – liksom industrikonjunktur!

Men Norberg kommer att klara sig ännu en gång – sedan man lärt sig dels att knyta nya företag i annan bransch än gruvindustri till sig, dels prioritera investeringar och rätta munnen efter matsäcken.

Skulle en ny kommun – Bergslagens kommun - bildad av tre kommuner vilka alla gått bakåt bli ett bra och hållbart äktenskap? Norberg har under 1900-talets sista hälft varit med om två kommunreformer. Sådana utvärderas nu i vårt land - ibland med nya infallsvinklar. Knivsta har brutit sig ur gemenskapen med Uppsala liksom Vadstena ur Motala. Man vill bli självbestämmande. Det vill nog flertalet Norbergare också som klarat detta sedan tidig medeltid.

Och skulle i en framtid nuvarandet kommunala samarbetet, vilket för närvarande sker mellan Norberg och Engströms påtänkta äktenskapspartner samt Avesta och Hedemora bytas genom statligt tvång eller kommunal frivillighet mot en ny storkommunbildning finns flera kanske mer lockande alternativ.

Kanske hela Västmanland liksom Gotland bör bli en kommun.

Kanske Norberg vill återförenas med Dalarnas län dit det hörde fram till 1640-talet och bilda storkommun tillsammans med Avesta och Hedemora. Kanske Fagersta-Skinnsberg skulle vilja ansluta sig till en sådan kommun. Eller känner sig Skinnsbergsborna mer samman med Köping och Fagersta med Sura/ Hallsta?

Tiden är nog inte mogen att nu lansera kommunsammanslagningsförslag. Tvivla inte om Norberg och dess förmåga att åter skapa en även ekonomiskt blomstrande kommun. Låt dig överraskas!

Vi klarar oss bra genom samarbete utan någon ny kommunbildning. Och vi behöver dessutom ingen varg i kommunen!

Sten Bergh, Norbergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons