Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvinga bankerna att hantera kontanter

Annons
Mindre än hälften av bankkontoren hanterar kontanter. Foto: Mikael Grahn

Trots att kontanter är ett lagligt betalningsmedel har bankerna i många fall gjort det svårare och dyrare för människor, organisationer och företag att använda kontanter.

Inte ens hälften av landets bankkontor hanterar kontanter längre.

Även antalet bankomater minskar, Sverige har i dag näst minst antal banko-mater per invånare i EU.

Men samhället har inte efterfrågat en försämrad kontantservice. De som drabbas är ofta äldre, personer med funktionsnedsättning, människor på landsbygden, småföretagare, flyktingar och föreningslivet.

Personer som vill betala räkningar på traditionellt sätt, föreningar som anordnar fika eller loppis samt småföretagare med sina dagskassor nekas att sätta in kontanter på banken eller straffas med höga avgifter – trots att det är ett legalt betalningsmedel. Detta är orimligt.

SPF Seniorerna anser det självklart att var och en ska kunna använda kontanter, digitala betallösningar eller både och. Ingen ska utestängas från samhället. Rätten att själv kunna välja betalmedel måste stärkas - om inte bankerna tar sitt ansvar måste riksdag och regering införa lagkrav på bankerna att tillhandahålla en rimlig kontantservice.

Vi har därför startat en namninsamling för rätten att själv välja betalmedel och därmed att kunna använda kontanter. Skriv under ”Kontanterna kvar!” du med!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons