Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterskor skall värderas likvärdigt

Annons
Gör inte skillnad på undersköterskor och undersköterskor, uppmanar skribenten.Foto: Leif R Jansson / TT

Löner. Den 29 april tecknades ett historiskt kollektivavtal mellan Kommunal och Sveriges kommuner och landsting (SKL).Det är ett historiskt avtal då vi bland annat lyckades enas med arbetsgivaren om en satsning för yrkesgruppen undersköterskor, detta för att minska gapet och den värdediskriminering som finns mellan kvinno- och mansdominerade yrken på arbetsmarknaden.

Därför är det väldigt beklagligt att flera kommuner och landsting nu vill göra skillnad på sin personal och inte värdesätter den utbildning och kompetens som de är så beroende av, speciellt i framtida rekryteringar.

Vi från Kommunal anser det självklart att yrkesgruppen undersköterskor är de som är utbildade undersköterskor och som utför vård- och omsorgsuppgifter. Hur arbetsgivaren väljer att titulera sin personal ska inte påverka löneutvecklingen.

Inom till exempel särskilda omsorgen (LSS), psykiatrin, ambulanssjukvården samt barnsköterskor är det vård och omsorgsuppgifter som utförs i allra högsta grad, ibland även sjukvårdsuppgifter.

När arbetsgivaren annonserar efter personal så krävs det ofta undersköterskeutbildning och det är den utbildningen som många inom dessa yrken har.

Jag vill lyfta de kommuner som inte tänker göra skillnad på sin personal, utan som tvärtom anser det lika självklart som vi gör att undersköterskor oavsett titulatur ska få del av den extrasatsningen!

Till övriga hoppas jag verkligen att ni väljer att tänka om.

Nu ser vi till att uppfylla intentionerna av det historiska avtalet som vi gemensamt har tecknat – för att bekämpa värde- diskrimineringen och för att uppvärdera yrket undersköterska, oavsett titel!

Det handlar om yrkesstatus, om framtida rekryteringsbehov men framför allt om en rättvisa som våra medlemmar och er personal så väl förtjänar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons