Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrota jättebjörnlokan i Norberg

Annons

Det gäller att få bort den jättebjörnlokan innan den hinner sprida sina fröer, framhåller skribenten.

Har ni sett så mycket jättebjörnlokor det finns i Norberg? De är vackra och frodiga men ack så giftiga för människor och förkvävande för våra inhemska arter i naturen. Har inte Norbergs kommun och andra naturvårdare här tagit del av det dekret som utgick från regeringen i fjol? Alla jättebjörnlokor skulle utrotas i Sverige. I Västerås och på en del andra orter vet jag att de gjorde enligt regeringens rekommendationer.

Dessutom har Jordbruksverket information om hur och varför man ska hålla efter björnloka för att den inte ska sprida sig med sin enorma förökningsförmåga. Jättebjörnlokan är synnerligen giftig och kan ge svåra brännskador med blåsor på människors hud.Här i Norberg fanns för några år sedan enstaka lokor men då inget gjorts för att utrota dem har de förökats. Nu finns stora vackra bestånd – för vackra är de att se på – bland annat vid den gamla Persbotippen och vid infarten till Norberg och utefter Gamla Fagerstavägen. Vem är ansvarig?

Om man inte nu mejar ner de bestånd som finns och sedan flera gånger under sommaren, så bildas frön från de längre fram praktfulla fröställningarna spridas långt och följa med rinnande vatten till nya områden. Man kan inte genast utrota jättelokan men med två till tre års bekämpning kan man bli av med den.

Så tänk er nu för ni som har ansvar för Norbergs natur och samhälle – börja utrota!

Dagmar Måntelius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons