Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrotade arter – ett potentiellt hot mot människan

Annons

REPLIK. Kajsa Dovstad skrev den 21 juli en krönika på Fagersta-Postens ledarsida. Jag tycker den är felplacerad och alldeles för partisk - men till saken. Vargar är inget att leka med. De är rovdjur som inte drar sig för att döda alla får de ser, men lyckligtvis är de normalt rädda för människor och när man ska märka deras valpar kan man ta tag i dem medan modern ligger passiv och tittar på. Särskilt om man följer norska nyhetssändningar förstår man att det är svårt att vara fårbonde i vargmarker och att vara varg i fårmarker.

Norska regeringen kämpar hårt för att hindra utrotning av varg i Norge och stöder sig på ett EU-direktiv som måste följas. Vi har renbetesmarkerna att tänka på. Där får varg inte förekomma. Ska vi då låsa in brottsliga vargar på Skansen som Kajsa Dovstad menar?

Riksdagen har ju beslutat att vi ska ha minst 200 vargar i Sverige för att de ska kunna klara sig här hållbart. Det är viktigt att vargen finns i alla länder trots att den inte är globalt hotad. Varför det? Jo, det finns många exempel på arter som efter naturkatastrofer försvunnit och kanske hade de klarat sig om de funnits på flera ställen. Arter som försvinner är ett potentiellt hot mot människan.

Hade penicillinsvampen utrotats hade miljarder människor dött av infektioner alldeles för tidigt genom åren. Skulle bina utrotas skulle odlingar var oerhört svåra att genomföra. Hade vargen utrotats innan hundar avlats fram hade vi inte haft några hundar alls. Våra förfäder tämjde ju vargar och då fick vi tamhundar. Tänk om de hade utrotat vargen i stället! Kanske kan andra arter komma till en oanad nytta? Man vet inte vad framtiden har att bjuda på. Det är därför vi har ett artskyddsdirektiv.

Kajsa Dovstad tycker att de människor som finns närmast vargen ska få bestämma. Det låter fint, men har de den nödvändiga översikten? Kan man räkna med att folket i en kommun tänker på helheten? Blir det några vargar kvar? Det är väl alltid så att det som ligger nära känns viktigare än det som sker långt borta. Det är där det är bra med nationella och internationella överenskommelser. De som arbetar hårt för att skydda vargen är värda allt beröm. Utan dem skulle vargen verkligen vara hotad. Lag och ordning måste vi ha oberoende av om det är jägare som döms, domar som överklagas eller politiker som gör misstag.

Sten Mu Yu Widhe (MP) Fagersta

SVAR DIREKT

Det krävs både ett övergripande och ett lokalt perspektiv på vargfrågan. På det övergripande planet är vargen inte utrotningshotad. Vargens utbredning täcker stora delar av jordens areal - sannolikheten att vargen skulle försvinna vid en naturkatastrof är försvinnande liten. Därför är det rimligt att lokal hänsyn tas i vargområden där det lever många människor, som i Mellansverige.

Vargen är inte essentiell, varken för mänsklig överlevnad eller för ekosystemet. Att jämföra vargar med penicillinsvampar och bin är totalt irrelevant. Låt lokalbefolkningen bestämma över vargbeståndet - vargen kommer ändå att överleva som art. Människors rättigheter måste vara viktigare än enskilda vargars.

Kajsa Dovstad Vikarierande ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons