Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Alla ska ha rätt till ett tryggt jobb

Annons

Anställningsformen allmän visstid bör avskaffas, skriver Vasiliki Tsouplaki (V).

Det blir allt ovanligare med fasta heltidsanställningar i Sverige, även här i Västmanland. Hundratusentals människor som lever i Sverige har otrygga arbeten. Värst drabbade av detta är unga kvinnor och människor med utländsk bakgrund. Vänsterpartiet menar att ett fast jobb, där heltid är norm och deltid en möjlighet, ska vara grunden på svensk arbetsmarknad. En trygg inkomst ger människor större frihet. Det är möjligt att nå med en tydlig politisk vilja och en stark fackföreningsrörelse. Full sysselsättning ska vara målet för den ekonomiska politiken.

Otrygga anställningar ger otrygga liv när vi inte kan planera vår framtid och har svårt att få en bostad. Arbetsgivarnas makt stärks, arbetsplatser splittras och många måste ständigt vara beredda på att hoppa in och arbeta ett par timmar. I förra veckan uppmärksammade Sveriges radio den otäcka utvecklingen på många byggarbetsplatser runt om i landet där människor från andra länder knappt får betalt, och till och med misshandlas av arbetsgivare.

Ett första viktigt steg för att omvandla otrygga jobb till fasta anställningar är att avskaffa anställningsformen allmän visstid. Vill en arbetsgivare använda sig av visstidsanställningar måste det motiveras. Vänsterpartiet vill också att godtycklig minskning av tjänstgöringsgrader, så kallad hyvling, ska förbjudas i lag. Vi ser även en stor överanvändning av bemanningsföretag. Det är uppenbart att många företag systematiskt tar in personal för arbetsuppgifter som finns över lång tid, och inte bara vid tillfälliga arbetstoppar.

En bidragande orsak till att arbetsgivarna kunnat flytta fram sina positioner på de anställdas bekostnad är den politik som fördes av Alliansen under deras styre. När de tog bort möjligheten till avdrag för fackföreningsavgiften minskade andelen löntagare som är medlemmar i facket rejält. Samtidigt har arbetsgivarna behållit sin möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgivarorganisationernas medlemsavgift. Det har spätt på och cementerat en maktobalans på arbetsmarknaden. Vänsterpartiet vill åter stärka fackföreningarnas roll och har därför drivit igenom ett återinförande av avdragsrätt för fackföreningsavgiften. Vi vet att för många innebär det här skillnaden mellan att stå utanför facket och att gå med. En stark fackföreningsrörelse är inte bara avgörande för rimliga löner och arbetsvillkor på arbetsmarknaden utan också en hörnsten i arbetet för att öka jämlikheten i samhället.

Allt är tyvärr inte heller guld och gröna skogar med nuvarande regering. Socialdemokraterna har öppnat upp för inskränkningar i strejkrätten. Det finns ingen som helst anledning att begränsa strejkrätten i Sverige och det är mycket oroande att den här diskussionen förs. Det visar att det finns fog för Löfvens konstaterade att S är ett mittenparti numera.

I dessa tider med ett allt hårdare klimat både i arbetslivet och samhället i stort blir det extra viktigt att visa att vi är många som vill ha förändring. Försämringarna vi ser i välfärden och de stora klassklyftorna är inte resultatet av någon naturlag utan av människors agerande, politiska beslut eller avsaknaden av desamma. Det innebär också att vi kan förändra samhället tillsammans. Därför demonstrerar vi på 1 maj och säger att det är dags att sätta våra behov före företagens vinster. Det är vår tur nu!

Vasiliki Tsouplaki (V)

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons