Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Gratis buss för unga är en rättvisefråga

Annons

Alla barn- och ungdomar har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar. Därför satsar vi nu på avgiftsfria bussresor för skolungdomar på sommaren. När kompisarna tar bussen för att bada, ska inte den som har föräldrar med lite sämre ekonomi behöva stanna hemma.

I dagarna har ett busskort skickats ut till cirka 18 000 barn och ungdomar i Västmanland som går i grundskolans år 6-9 eller gymnasiets år 1-2. Kortet är giltigt från 1 juni till 31 augusti och planen är att projektet ska pågå i ytterligare två somrar.

Vi i Vänsterpartiet drev frågan i budgetförhandlingarna med regeringen under förra hösten och vi fick igenom kravet om ett statligt stöd. Det är en jämlikhetsreform som inte hade kommit till utan oss.

Många barn och ungdomar lever i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till hela månaden. Klyftorna mellan de som har, och de som inte har, ökar för varje år. Ojämlikheten breder ut sig. Och för alla dem som oroar sig för sin ekonomi, är ett busskort ofta en utgift för mycket. Det är för dem vi har drivit kravet om avgiftsfri kollektivtrafik, det är deras tur nu.

Välfärd är att vi tar hand om varandra när något går illa, men det är också att bjuda varandra på sådant som gör livet lite ljusare och lättare.

Att åka och bada med kompisarna, komma i tid till sommarjobbet eller hänga med på helgens bortamatch, ska vara möjligt för alla skolungdomar, inte bara för dem som har föräldrar med en stor plånbok. Så gör vi Sverige till ett land för alla, inte bara för de rikaste.

Karin Thorborg

regionråd (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons