Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Vad blir slutnotan för flytten?

Annons
Gamla Brukskontoret ska bli kommunhus - men till vilken kostnad?

På senaste kommunfullmäktigemötet ställde jag ett antal frågor om det kloka i kommunens köp av och planer för Brukskontoret.

Majoriteten i Fagerstas kommunfullmäktige köpte Brukskontoret för överpris, nämligen för 17 miljoner kronor. Köpetankarna startade på felaktiga förutsättningar om lokalbehovet och verkade sedan rulla på trots att korrektare siffror sedermera kom fram. I arbetsutskottet redovisades att nuvarande lokaler på Norbergsvägen 19 – det ena av idag två kommunhus – var 1200 kvadrat. I en skrivelse daterad 4 december 2017 har felet upptäckts och behöver korrigerats till 2736 kvadrat, det vill säga långt mer än dubbelt så mycket. Idag finns 2000 kvadratmeter att efter ombyggnad disponera i Brukskontoret.

Ingen konsekvensbeskrivning gjordes överhuvudtaget och något arbete för att gå vidare trots den inledande brådskan görs inte. Och även om kommunalrådet på fullmäktigemötet inte verkade känna till det, så minskar nu Fagerstas befolkning.

Några av de saker som borde utretts före beslut men som det fortfarande finns skäl till att utreda innan beslutet börjar verkställas, är flyttkostnader, dubbelkostnader under flytt och omvandling av kontor till lägenheter, då alla inte får plats i huvudkontoret – kostnader för dubbla funktioner för vaktmästeri, reception etc, kostnader för ombyggnation av kommunhuset på Norbergsvägen till lägenheter, kostnader för flytt och installation av infrastruktur för datorer och telefoni, kostnader för flytt och installation av servrar och förråd, kostnader för anpassning av brukskontoret till lämpliga kontor, kostnader för anpassning av ventilation, hissar, toaletter, avloppsledningar etc, kostnader för iordningsställande av parkeringar och motorvärme, kostnader för säkerhetsanpassning, kostnader för byte av tak på Brukskontoret på grund av pågående läcka.

Inte ens med bästa välvilja i världen kan jag se att det gavs några svar på dessa frågor. ”Vi får se” och ”det ordnar vi sen” var svaren. Det viktiga var att bollen var i rullning, men om den rullar nerför ett stup så hamnar kommunen än en gång i ett ekonomiskt moras.

Shiro Biranvand (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons