Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Vi är det säkraste valet i Skinnskatteberg

Annons

I SVT:s väljarbarometer har vi tillgång till de lokala partiernas ståndpunkter i en rad lokala frågor i Skinnskatteberg. Det visar sig att alliansen mellan de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna spricker åt alla håll-

Att sätta stökiga skolelever i särskilda klasser tycker Moderaterna och Sverigedemokraterna är en mycket bra idé, medan Liberalerna tycker att det är en mycket dålig idé. På samma sätt tycker Moderaterna och SD illa om genuspedagogik i förskolan medan Liberalerna tycker att det är mycket bra. M och SD vill ha ett lokalt tiggeriförbud; enligt L ett mycket dåligt förslag. M, SD och C vill privatisera delar av äldreomsorgen. ”Mycket dåligt” säger Liberalerna.

Moderaterna och till en viss del också Centern har rört sig åt höger och har nu nästan samma politik som Sverigedemokraterna medan Liberalerna har rört sig åt vänster. Liberalernas ståndpunkter liknar mer Socialdemokraternas, ja Liberalernas åsikter är faktiskt ännu mer lika Vänsterpartiets.

Också på personnivå spricker det. Under mandatperiodens slutskede har ledande Liberala kommunalpolitiker hoppat av åt höger. Fullmäktigeledamoten Ewa Olsson Bergstedt lämnade L för att bli ordförande för SD. Ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden Angelique Nyström lämnade för att gå till Moderaterna. Samma sak gäller ordföranden i tekniska utskottet Patric Gålbom.

SD har ytterligare stärkt sitt lag genom att importera riksdagsmannen Oscar Sjöstedt. Utan någon tidigare anknytning till Skinnskatteberg uppträder han nu som talesman i olika valdebatter. Vid företagarföreningens utfrågning tilläts SD som enda parti att delta med två representanter varav Sjöstedt förstås var den ena.

Sjöstedt har tidigare gjort sig känd genom en video där han muntert skrattar åt nazister som sparkar på får som de låtsas vara judar. Berömt är också när han som ordföranden i SD:s ungdomsförbund i Stockholm gick på en nazistkonsert.

Liberalerna irrar som ett rö för vinden i det politiska landskapet. Moderaterna rör sig i ilfart med gamla folkpartister i ledningen högerut. SD leds av en gammal folkpartist förstärkt med en importerad riksdagsman med dokumenterade nazistsympatier.

Det blir allt tydligare att det enda trygga valet i kommunalvalet i Skinnskatteberg är Vänsterpartiet.

Helen Cederberg

Fredrik Skog

Vänsterpartiet Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons