Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen har blivit en demokratifråga

Annons

Myndigheterna borde följa fattade beslut om antalet vargar, framhåller Magnus Bohman. Bilden från Kolmården.

I Sverige är rovdjurspolitiken en viktig symbolfråga vad gäller det växande gapet mellan stad och land. Valet i USA samt Brexit visar vilka konsekvenser det kan bli när landsbygden vänder sig mot etablissemanget. Problemet med vargar på en levande landsbygd är i grunden ett demokratiproblem.

Vargen är inte globalt utrotningshotad och har det tredje största utbredningsområdet i världen bland landlevande däggdjur. Naturen skriker efter resurser för att städa upp land och hav efter oss människor samt att rädda de verkligt utrotningshotade arterna. Vi fortsätter dock slösa skattepengar och energi på vargfrågan som fördjupar konflikten mellan stad och land.

Landsbygdens tilltro till politiker och rättsväsendet har på sina håll sjunkit till en mycket låg nivå. I december 2013 togs ett beslut i vår riksdag om hur många vargar vi behöver för att uppfylla alla naturkrav från bland annat EU. Efter lång utredning och remisstid togs beslutet med stor majoritet att det räcker med 170-270 vargar för att uppfylla alla kraven. Detta är svenska folkets beslut och borde vara grunden för Naturvårdsverket och andra myndigheters och organisationers agerande. Men man förde i stället sin egen naturpolitik med förhoppning om att de som berördes på landsbygden skulle anpassa sig. Nu har de anpassat sig, men på det motsatta sättet än man tänkt sig.

Vargstammen ökar inte sedan flera år trots mycket liten licensjakt. Enligt forskarna är den enda förklaringen illegal jakt. Politikerna liksom berörda organisationer vill inte prata om detta. Enligt forskarna så är cirka hälften av alla vargar som dör illegalt skjutna. Det rör sig uppskattningsvis om 30-60 vargar per år. Maxstraffet för illegal jakt är fyra års fängelse. Vi har fått brottslingar i vårt samhälle som betraktas som hjältar i byn. Men det håller vi tyst om. Det är ett haveri för den svenska rovdjurspolitiken och det svenska rättssamhället. För att få bort den illegala förvaltningen borde vargstammen anpassas till att ligga i nivå med fattat riksdagsbeslut. Vargstammen bör därför minskas för att sedan genom legal licensjakt hållas på en stabil nivå. Landsbygden skall känna sig trygg. Enligt EU:s direktiv skall rovdjurspolitiken vara förankrad bland dem som berörs.

Politikerna måste engagera sig mer för den fantastiska svenska landsbygden. Det gäller alla partier, inte minst vi liberaler som vill värna individen, demokratin och förhindra populistskapande sprickor i samhället. Prata med, inte om!

Magnus Bohman

Ordförande Liberalerna Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons