Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlands Idrottsförbund: Säg ifrån mot grabbjargong

Annons

"Jävla bög. Hora. Sluta spela som en kärring." Många är vi som har hört orden. Kanske reagerat, men ändå ignorerat. Omklädningsrummets kultur och jargong är och har länge varit en del av idrottens vardag. Ofta en kvinnoförnedrande och homofob miljö, där du som kille varken förväntas gråta eller prata om känslor.

Idrottsrörelsen startades av män, för män och präglas fortfarande mycket av manliga normer och maktstrukturer. Ser vi tillbaka hundra år, femtio år, tjugo år, så har mycket hänt för jämställdheten såväl i samhället som inom idrotten. Och även om det går långsamt förflyttar vi oss sakta men säkert åt rätt håll.

På Riksidrottsmötet i maj 2017 tog stämman beslut om tydliga jämställdhetsmål för att få en idrott som är öppen och välkomnande för alla. ”Jämställdhet för en framgångsrik idrott” är också en av de viktigaste frågorna i idrottsrörelsens pågående strategiarbete. Det är tydligt att jämställdhet inte bara är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling utan en överlevnadsfråga för framtiden.

En inkluderade verksamhet, utan begränsande normer, kommer helt enkelt att attrahera fler att vara med.

Idrottsrörelsen arbetar aktivt för en jämställd och inkluderande idrott över hela landet med fokus på att förändra inom idrottens olika rum. Vi riktar strålkastarljuset mot oss själva i styrelserummet, träningen, omklädningsrummet, tävlingen, åskådarplatsen och föreningslokalen. Det sker bland annat genom informationsspridning, kunskapshöjning och utbildningsinsatser. I Västmanland samarbetade vi under 2017 med Länsteatern och Hallstahammars kommun kring föreställningen "Rapport från ett omklädningsrum", där jargonger, klimat och normer i omklädningsrummen skildrades och diskuterades hos flera av länets idrottsföreningar.

Under 2018 är vi medarrangör av en kunskapshöjande konferens, där bland annat den prisade organisationen Locker Room Talk kommer att medverka.

Inom idrotten skapar vi förebilder för tusentals unga och bär ett ansvar i att forma våra aktiva med schyssta, respektfulla värderingar. Därför är det viktigt att vi gör skillnad på riktigt. När vi sitter där svettiga i omklädningsrummet, eller redo för beslut i styrelserummet. När vi träffas av cementerade föreställningar om hur killar och tjejer förväntas att vara. När vi möter strukturer och normer som behöver förändras.

Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna har startat resan mot en jämställd och inkluderande idrott. Var med och bidra du också. Säg ifrån i vardagen, på åskådarplats när du hejar på ditt barn eller när du hör ungdomar prata med varandra. Först när vi alla tillsammans ser att vi både är en del av kulturen och aktivt tar ansvar för att förändra den kan vi verkligen skapa en inkluderande och jämställd idrott för alla.

Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef Västmanlands Idrottsförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons