Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver förnyelse

Annons
Storföretagen är viktiga för Fagersta, men det räcker inte, enligt skribenten. Foto: Fagersta-Posten/arkiv

De två viktigaste anledningarna till att Fagerstas ekonomi är god, är de framgångsrika storföretagen Seco Tools och Atlas Copco Secoroc. Fagersta har gått från bruksnedläggningar, kriser och massutflyttning till stabilitet, främst tack vare dessa stora arbetsgivare med sin duktiga personal.

Men vi kan inte vara nöjda med att några få multinationella industrier håller kommunen på fötter. Det är en mycket osäker tillvaro i en snabbt föränderlig omvärld.

Det finns många välskötta mindre företag i Fagersta, men det behövs betydligt fler småföretag och vi behöver en politisk ledning som aktivt visar att man är engagerad och stödjer entreprenörskap.

Den kommunala administrationen och organisationen behöver ses över grundligt. Skattepengarna bör i högre grad användas inom barnomsorg och skolor. Alltför många slås ut redan i de tidiga tonåren. Gymnasieskolan måste också bli bättre på att snabbt anpassa sig till kraven från arbetsmarknaden.

Det är också högst angeläget att mer resurser satsas inom äldreomsorgen. Det är ganska symptomatiskt att kommunen har som målsättning att de äldre inom omsorgen ska få vistas utomhus en timme i månaden, ett mål som man inte ens lever upp till.

Eller att äldre har tvingats dela rum med någon de inte känner. Det är helt oacceptabelt att en gammal människa ska dö inhyst i en lägenhet med vilt främmande människor på ett kommunalt servicehus.

Den långvarigt frostiga relationen med Västanfors-Västervåla församling måste tinas upp och ersättas av ett fruktbart samarbete. Kyrkan gör ett värdefullt arbete på flera områden.

Nu är det dags för förnyelse i kommunpolitiken. Vi socialdemokrater är beredda att ta ansvar för ett Fagersta som genomsyras av nytänkande och som styrs i mesta möjliga samförstånd.

Socialdemokraterna, Fagersta

Ola Wahlsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons