Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt låta äldre träna

Annons
Tränar. Kvalificerad rehabilitering är viktig för äldre, framhåller personal. Bilden är från annan ort.               Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Äldreomsorgen brottas med stora utmaningar, och skillnaderna är stora när det gäller förutsättningarna för att nå en bra kvalitet. Aktuell forskning visar att mötesplatser och rehabiliterande insatser riktade till äldre ger dem bättre möjligheter att hantera sitt liv.

Att det skapas fler särskilda boenden är inte en garanti för att få en bra äldreomsorg. Det finns andra insatser som kommunen ansvarar för som har stor betydelse för om innevånarna ska uppleva ett bra liv. Flera undersökningar visar att de flesta av oss vill bo kvar i det egna hemmet ”så länge som möjligt”, men att det måste finnas särskilt boende ”för de som behöver”.

När vi som individer sätter gränser för ”så länge som möjligt” är olika. Vi vet att den gränsen förskjuts om vi själva blir i behov av hjälp när personen blir varse vilken stöd och hjälp som kan ges i det egna hemmet.

Med en bra, fortsatt kvalificerad rehabilitering med möjlighet till delaktighet i beslut om hur just jag vill leva mitt liv, skapas ett viktigt verktyg för att öka livskvalitén och därmed minska trycket på äldreomsorgen.

Vi, arbetsterapeuter och sjukgymnaster i norra länsdelen, ser det som vårt gemensamma ansvar att lyfta betydelsen av kvalificerad rehabilitering och varför den är så viktig för våra äldre. Den som får träna så att vardagslivet fungerar varken vill till eller behöver ett särskilt boende längre.

Att detta förutom ett värdigt liv för de enskilda inte kostar så mycket borde göra satsningen på rehabilitering självklar för våra kommunpolitiker.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons