Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallsten: Vänsterpartiet tummar på sanningen

Annons

Svar till Hans Granlund och Shiro Biranvand (V).

Nej, det finns inga besparingskrav och det blir heller inte det för att ni upprepar ert påstående om att det skulle vara så. Det är verkligen att vrida verkligheten till något som inte stämmer överhuvudtaget. Några krav på besparingar finns inte.

I den av kommunfullmäktige antagna budgeten (KF § 129 2017) finns ingen siffra överhuvudtaget avseende effektiviseringar. Alla budgetramar är uppräknade, innehåller en rad olika påslag och tillägg ända fram till år 2020. Utan förslag till vare sig skattehöjning eller något annat.

Redan under år 2016 (BB §197 2016) skickades uppdrag till nämnderna om att inför budgetprocessen 2018 inkomma med förslag på effektiviseringar, exempelvis genom ökad digitalisering, inom ramen för samtliga verksamheter. Redan då flaggade vi upp för framtida välfärdsutmaningar utifrån Sveriges kommuner och landstings (SKL) framtidsanalyser, som visar på ett genomsnittligt behov om 13 kronors skattehöjning fram till 2035, gällande alla Sveriges kommuner.

Nu finns en siffra i plan som blir en riktlinje för det uppdrag som gått ut i organisationen. Den siffran kommer säkerligen revideras i varje budgetprocess fram tills dess att vi ska anta en budget för år 2020. Vi har en tydlig målsättning om ökad digitalisering, ökad grad av samverkan och en mer effektiv användning av våra skatter och bidrag. Så att kommunen kan fortsätta leverera den service som både kan och ska förväntas av oss.

Det här vet ni om. Ni var själva med när besluten fattades, men ni väljer ändå att tumma på sanningen och vill hävda att det rör sig om besparingar och neddragningar. Det är ett retoriskt grepp som inte hör hemma i politiken.

Ta ansvar för den politik ni bedriver, berätta vad ni själva vill istället. Ni vill hellre höja skatten med 13 kronor fram till år 2035? Säg det då. Att kompromissa med fakta på det sätt ni gör är att kompromissa med grundläggande demokratiska värden.

Det tar oss in på ett rejält sluttande plan.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons