Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara begränsas - nu kan branden börja släckas

(Uppdaterad 22.55) Regnet som fallit över delar av branden har inneburit lättnader för brandbekämparna. Ingen ytterligare evakuering är aktuell.

Annons
Så här såg räddningstjänstens brandkarta ut under eftermiddagen - den är i stort sett identisk med kvällens brandkarta och prognos. Mycket av den under eftermiddagen befarade spridningen har inte realiserats.

- Det har gjort att lågornas höjd minskat, säger Angelica Runqvist, pressinformatör för den stora släckningsinsatsen och fortsätter:

- I och med det, så har man på vissa håll kunnat ägna sig åt att inte bara begränsa branden, utan även släcka den.

Men fortfarande är brandområdet enormt:

- Det omfattar som tidigare under tisdagen ungefär en gånger en och en halv mil. I brandens södra, norra och västra sidor har man kunnat hålla begränsningslinjerna och till och med släcka. Sydost om Västerfärnebo pågår en långsam spridning, men i och med att övriga väderstreck håller, så har man kunnat sätta in fler resurser där branden sprider sig. 

Noggrann bevakning utefter länsväg 668 - alltså vägen Ramnäs- Virsbo och vidare norrut - ska säkerställa att branden inte sprider sig västerut.

- Särskilda grupper skyddar samhällena längs länsväg 668, säger Angelica Runqvist.

När detta skrivs, strax före klockan 21, väntar alla med spänning på att de franska vattenbombarna som landat på Hässlö i Västerås en stund tidigare för tankning ska kunna sättas in - det sker när det ljusnar under tisdagen. Då kommer också två italienska vattenbombplan som haft en lång och svår resa från Italien.

- Vi ser verkligen fram emot det, säger Angelica Runqvist och fortsätter:

- Helikoptrarna har haft problem under dagen på grund av den kraftiga röken.

Väderprognoserna för onsdagen är växlande och inte alltför kraftiga vindar.

- Det går inte att säga hur vindarna kommer att blåsa. Men de som bor söder om branden, till exempel, behöver inte vara oroliga att vi glömmer dem bara för att vi hittills koncentrerat oss i den riktning branden spridit sig hittills. Skulle det behövas, så finns vi på plats, säger Angelica Runqvist.

Cirka 150 brandmän har arbetat från marken och tre helikoptrar från luften. Lokala räddningstjänster har förstärkts med styrkor från övriga landet; Stockholm, Jönköping, Göteborg, Skåne.

Polisen har förstärkning från grannlänen. Försvarsmakten har ökat sin närvaro och hjälper till med brandsläckning, transporter och helikoptrar. Försvarets Automobilklubb kommer att förstärka och fler bandvagnar med vatten är på väg. 

Frivilliga resursgruppen stöttar i arbetet kring insatsen.

På grund av säkerhetsläget kan ytterligare hjälp från frivilliga inte tas emot, meddelar räddningstjänsten.

Det finns inget hot mot Norberg när detta skrivs och evakuering är inte aktuell.

Räddningstjänsten vädjar till dem som redan evakuerats att inte återvända. Räddningsledaren kommer att meddela när det är möjligt att återvända.

Osäkerheten kring väderprognoserna, främst när det gäller nederbörd, gör dock att räddningstjänsten inte räknar med något regn. 

- Vi kommer dock att ha högre luftfuktighet under onsdagen och det kommer att hjälpa oss.

Följande vägar är under tisdagskvällen helt eller delvis avstängda, det finns ingen prognos för när de kan öppnas igen:

Väg 756

Väg 759

Väg 256

Väg 664

Väg 668

Väg 681

Väg 685

Inga persontåg går som tidigare nämnts på sträckan Fagersta-Ludvika, Fagersta-Avesta Krylbo och Fagersta-Västerås (och omvänt). Ingen ersättningstrafik sätts in.

Den som är drabbad av skogsbranden eller har frågor om den kan ringa 0224-747000. SOS informationsnummer har 11313. 

Annons