Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte kommunens fel att inget anbud lämnades

Svar till Magnus Lundberg (2/6). Även kommunalråd har känslor. Detta faktum borde en och annan insändarskribent begrunda.

Den 26 juni 2013 fick jag veta att Petterssons Buss inte lämnat något anbud när Kollektivtrafikmyndigheten gjorde sin ramupphandling av bland annat lokal busstrafik och skolskjuts i Norberg. Upphandlingen låg ute från 25 mars till 14 maj 2013, beslut om tilldelning fattades den 23 maj. Den 27 juni skickade jag ett mejl till Petterssons och föreslog att de skulle försöka bli underleverantörer till någon av de som lämnat anbud. Detta för att Petterssons, trots missad upphandling, skulle kunna bli utförare av busstrafiken i Norberg – både linjetrafik och skolskjuts.

Samma sak föreslog jag vid det företagsbesök jag gjorde hos Petterssons Buss/Norbergs Taxi den 22 november 2013 och dessutom när jag har träffat Magnus vid skolbussen. Varför Petterssons inte har använt sig av möjligheten att bli underleverantör och köra buss i Norberg på uppdrag av något av de upphandlade företagen kan jag inte svara på.

En enig kommunstyrelse beslutade den 20 maj 2013 om ett utredningsuppdrag och den 11 oktober 2013 att anlita Kollektivtrafikmyndigheten för upphandling samt planering och drift av skolskjutsar från hösten 2014. Alla protokoll är offentliga och finns på kommunens hemsida. Att beslutet fattades efter myndighetens upphandling kan förstås vara otydligt men fakta kvarstår: Om Petterssons ville fortsätta köra lokalbuss i Norberg, som till exempel idag på linje 85, var ett anbud i ramupphandlingen nödvändig, oavsett skolskjutsbeslut.

Att Petterssons Buss inte hade rutiner för att bevaka upphandlingar är beklagligt. Norbergs kommun bör idka självkritik och fundera över om informationen kunde ha varit bättre. Men kommunen kan inte lastas för att en näringsidkare missar en angelägen upphandling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel