Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inte nöjd med superettan"

De gick från botten till toppen med Falkenberg i superettan. FP träffade bröderna Anton och Calle Wede och diskuterade vårsäsongen, allsvenskt kval och en möjlig comeback i Fagersta Södra.

Förra året höll ni på att ramla ur superettan. Nu ligger ni i den absoluta toppen. Vad är skillnaden i år?Calle: – Vi har fått en ny tränare och han har lite andra idéer än den förra. Jag kom in efter halva förra säsongen och då var han (den förre tränaren) redan på väg bort. Vår nye tränare har fått in mer stabilitet i försvaret, och flera spelare vågar göra saker i anfallet.

Anton: – Först och främst har försvarsspelet blivit stabilare. Vi håller ihop mittfältet och backlinjen bra. Sedan jobbar vi mycket hårdare i år, alla springer mycker mer. Det är svårt att göra mål på oss.

Att helt lämna allsvenska Elfsborg, kändes det som ett rätt beslut?

Calle: – Ja, det tycker jag. Jag var i Elfsborg väldigt länge, och när jag spelade i juniorlaget var alltid ambitionen att ta mig till a-laget. Men sedan fick jag en oläglig skada som gjorde att jag hamnade efter. Det kändes helt rätt att få en nytändning i Falkenberg, eftersom jag inte var en startspelare i Elfsborg.

Anton: – Ja, med tanke på speltiden jag får i Falkenberg. Min utveckling gick inte spikrakt upp i Elfsborg, men det gör den nu.

Hur svårt är det att spela till sig en ordinarie plats i Falkenberg?

Calle: – På försäsongen hade jag en fast plats. Jag gör mitt bästa på träningar och matcher, men det är alltid upp till tränaren. Nu på slutet har jag kommit tillbaka och det har känts bra.

Anton: – Det är samma läge som Calle. I Svenska cupen spelade jag 90 minuter varje match. Sedan fick jag en bristning inför premiären, och när jag kom tillbaka hade laget vunnit matcher och jag var inte i form. Men när jag är skadefri känns det riktigt bra, då vet jag att jag kan prestera.

Vilken var den skönaste vinsten under våren?

Calle: – Det var nog derbyt mot Varberg. Vi vann med 4–0 och alla gjorde en bra match.

Anton: – Ja, den matchen ligger nära till hands. Vi hade några spelare borta, men lyckades vinna och dominerade stort.

Värsta förlusten då?

Calle: – För min del var det Assyriska på bortaplan. Det var en jämn match länge, men vi slarvade i slutet och släppte in några mål.

Anton: – Degerfors på hemmaplan. I andra halvlek slappnade många spelare av och vi släppte in fyra mål på en halvtimme.

Just nu ligger ni på allsvensk kvalplats. Var ligger ni efter säsongen?Calle: – Jag tänker inte på tabellen, jag tänker på att vinna varje match. Men om vi vinner varje match kommer vi ju etta...

Anton: – Det har känts stabilt och vi har inte haft tur när vi har vunnit. Vi har spelat stabilt. Tvåa eller trea ska vi komma, förhoppningsvis.

Hur länge stannar ni i Falkenberg?

Calle: – Jag har kontrakt det här året och nästa. Just nu kör jag på det. Men jag trivs i laget, det är bra kompisar och bra träningsmöjligheter.

Anton: – Jag har samma läge med kontraktet. Sedan är jag inte helt nöjd med att spela i superettan. Jag vill göra bra ifrån mig och ta steget upp igen. Men jag koncentrerar mig på träning för träning just nu.

Vad måste ni göra bättre i höst för att vinna matcher?

Calle: – Det är viktigast att vara skadefri och alltid vara tillgänglig för spel. Sedan måste jag komma till flera avslut.

Anton: – Jag ska bli lite bättre på allt. Huvudspelet framför allt.

Avslutningsvis, när gör ni comeback i Fagersta Södra?

Calle: – Det får bli när jag avslutar allt. Kanske när jag är 38 år.

Anton: – Jag vågar inte säga något. Jag har ingen aning, jag är bara 23 år gammal ännu.