Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant av Tysklands filosofiska underbarn

Markus GabrielVarför världen inte finnsÖversättning: Jim JakobssonNorstedts

Annons

Filosofi. Teoretisk filsofi är svårt att popularisera och de flesta forskare inom ämnet skriver bara för varandra.Desto roligare när någon i deras krets både vill och kan föra ut sina idéer till vanliga läsare.

En sådan är Markus Gabriel, Tysklands yngste filosofiprofessor och allmänt betraktad som ett underbarn. Hans senaste bok – den första som översatts till svenska – har just utkommit med den utmanande titeln ”Varför världen inte finns”.

Med ”världen” menas då det allomfattande begreppet för allt som existerar, ibland kallat universum. Något sådant finns inte, hävdar Gabriel. I varje fall inte åtkomligt för kunskap. Det vi kallar världen består av en mångfald ”meningsfält”, till exempel naturvetenskap, konst, litteratur och religion. Att tro att alla dessa fält kan undersökas och förklaras med samma termer och redskap är en villfarelse.

Ett exempel är religionen där sammanblandningen av meningsfält ofta blir tydlig. Ateisterna placerar religion i samma fält som naturvetenskapen med orimliga följder. De bokstavstrogna fundamentalisterna väljer historievetenskapens fält och hamnar i motsatt galna ytterlighet.

Konst och poesi är andra områden där Gabriel är väl hemmastadd. Men det är inte bara ”finkultur” som intresserar honom. Han har tänkvärda ting att säga även om TV-serier och deras sätt att påverka oss. Han skriver dessutom på en gång lättsamt och seriöst.

Annons