Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant om verkliga mord

Lennart RammerTjugo verkliga mordStevali Fakta

Annons

KRIMINALTEKNIK. ”I den breda floden av detektiv- och kriminalromaner förekommer en uppsjö av mord där författarna försöker överträffa varandra med fantasifulla och bestialiska våldsmetoder.”

Så står det i förordet till Lennart Rammers bok. Författaren har varit professor i rättsmedicin och verksamhetschef vid Rättsmedicinska avdelningen i Linköping från 1975 fram till sin pensionering 2006.

Det här är en bok som alla deckarförfattare borde läsa innan de sätter i gång med skrivandet. Det skulle få bort de värsta överdrifterna och absurditeterna.

Boken är skriven för lekmän utan någon invecklad medicinsk terminologi, men på ett sådant sätt att läsaren får en bra inblick i rättsläkarens svåra yrke. Obducenten på rättsläkarstationen yttrar sig oftast inte lika tvärsäkert som sin fiktive kollega i litteraturen. Rammer ger flera exempel på hur svårt det ibland kan vara att definitivt fastställa den verkliga dödsorsaken när misstanke om brott föreligger. Ett av hans beskrivna mordfall är häpnadsväckande på så sätt att den jourläkare som först undersökte offret missade påtagliga tecken på yttre våld och konstaterade att dödsfallet hade en naturlig förklaring. Om inte misstaget upptäckts skulle en mördare ha gått fri.

”Tjugo verkliga mord” är minst lika spännande som de flesta av dagens kriminalromaner. Och vartenda ord är sant!

Annons