Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandringen startade som en utmaning för Fagersta Södra: "Nu är den ovärderlig"

Utan de nyanlända hade Fagersta Södra inte haft ett juniorlag i dag. Nu ser ordförande Leif Westberg stor potential för seriesegraren i division 4 att höja kvaliteten på A-laget på sikt tack vare bredden.
– Det går liksom inte att värdera hur mycket invandringen har betytt för oss, säger Westberg.

Annons

Leif Westberg.

Snacket som omger Fagersta Södra just nu stavas division 3. Klubben vann division 4 och rustar för en säsong som nykomling. Bakom kulisserna växer föreningen mer än någonsin.

Tack vare invandringen.

– Just nu håller vi på att försöka strukturera upp hur ungdomsfotbollen ska se ut nästa år; pojklag, juniorlag, u-lag. Det ser jättelovande ut och har varit riktigt bra de senaste åren. Vi har vuxit mycket tack vare invandringen, säger ordförande Leif Westberg.

Hur mycket har invandringen betytt för Fagersta Södra?

– Det går liksom inte att värdera hur mycket den har betytt. Men vi hade säkerligen inte haft ett juniorlag i dag, och inte de senaste säsongerna heller, utan invandringen.

Klubben har drygt 40 spelare i åldern 15-16 tack vare ökningen från invandringen. Westberg hoppas att A-laget byggs med hjälp av dem i framtiden.

– Vi har ju ännu inte riktigt få se utväxlingen helt på seniornivå ännu. Visst har vi några som är med i seniortruppen, men den bredd vi har som kommer där under… Vilken potential, om vi kan fortsätta att ge dem en bra fotbollsutbildning. Vilken bredd.

Acklimatiseringen för de nyanlända till svensk fotboll och det svenska samhället har stundtals varit snårig.

När blev invandringen först påtaglig för Fagersta Södra som klubb?

– Cirka fem år sedan. Då fick vi lite nya utmaningar. Ett år hade vi ett juniorlag med elva olika nationaliteter, alltså elva olika kulturer på planen. Då var det fullt av konflikter. Vi hade jätteproblem att få tag i tränare och ledare. Det var en tuff grupp. Men vi gav oss inte. Vi skulle reda ut det och har brottats vidare med det.

Klubben har lyckats hantera utmaningen. Här är den stora anledningen.

– Våra ledare som är oerhört engagerade. Sedan har vi egentligen aldrig tillräckligt många ledare. Men vi får det att rulla på. Och det här blev så tydligt för ett antal år sedan. Varför tappar vi den här kullen? Varför går det att behålla den här kullen? Det gick bara att peka på ledarna.

Det har dock inte räckt med att enbart hitta ledare.

– Vi har löst sådant som många andra säkert tycker är enkla saker – som att ens mamma eller pappa skjutsar till bortamatcherna. Vi har dessutom en anläggning som ligger åtta kilometer utanför stan. Det ska skjutsas till träningarna också. Och det är inte självklart. En del föräldrar ser vi inte ens till, säger Westberg.

– Vi har fått hjälp av kommunen att hyra buss och på så sätt kunnat skjutsa dem till och från träningar och matcher.

Förhoppningen är alltså att ungdomslagen ska generera fler spelare till Södras A-lag. Westberg har ett tänk för hur det ska genomföras.

– Jag ser potential i många spelare att komma upp i A-laget på sikt. Vi brukar säga att ungomsledarens uppdrag är att utbilda juniorspelare. I junioråldern ska en rekryterad A-lagstränare hjälpa till med att visa den röda tråden. Jag ser en ljus framtid för Fagersta Södra, säger Leif Westberg.

Annons