Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invasion av getingar drabbar Fagerstaborna

En invasion av getingar har drabbat länet i sommar. Just nu är dubbelt så många getingar än vad det brukar vara.
Experterna varnar dessutom för att getingarna flyttar allt längre norrut och att de är här för att stanna.

En getinginvasion har drabbat Fagersta och andra områden i Västmanland under slutet på augusti och början på september.

– Vi har dubbelt så mycket getingar jämfört med förra året. Trots den dåliga sommaren är getingarna rekordmånga, säger Hans Norman, regionschef på skadedjursbekämparna Mitt Nomor.

”Riktigt getingår”Det är oklart vad det är som ligger bakom svärmarna med getingar som i sensommar fått sitt fäste i Fagersta och Västmanland.

– Det är likadant i vissa andra delar av landet. Det här omkullkastar vår tidigare teori om att det är en varm sommar som gör att getingarna blir många. Snarare är det nog många aspekter som påverkar beståndet. Det kan bero på den milda vintern eller att det varit extra fuktigt i luften. Det var ett riktigt getingår för två år sedan också, säger Hans Norman.

Allt fler norrutNu varnar experterna för att det är en pågående trend att getingarna tar sig allt längre upp i landet. Det innebär att de många getingarna kan vara här för att stanna.

– Det enda jag kan rekommendera den här tiden på året är att ringa efter en saneringsfirma om man har problem med getingarna. Fram till och med midsommar kan man ta hand om getingbona på egenhand. Men just nu är de stora som fotbollar. Den som retar getingarna riskerar att få ett flertal getingstick som kan vara direkt livsfarligt, säger Hans Norman.

Getingar

• Håll sötsakerna från matbordet om du äter ute.

• Ställ ut en skål med något sött långt ifrån den plats du ska äta på. Då kommer getingarna dra sig till den platsen istället.

• Försök hitta getingboet. Ofta finns de under takåsar och på vindar.

• Om du hittar ett getingbo nära huset eller uteplatsen så kan det vara läge att få hjälp med sanering. Kontakta ditt försäkringsbolag och se om din försäkring täcker utgifterna.

• Om du får ett getingstick så behandla sticket omedelbart.

• Om du är överkänslig mot getingstick måste du kontakta läkare.

KÄLLA: Trygg Hansa