Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isarna är livsfarliga

Erfarna fiskare och skridskoåkare avråder från att vistas på isen.

Det frös till bra is på flera ställen under kylan som var i början av december. Men tövädret som höll sig ända in i januari har ställt till det.

När snö kommer som det har gjort nu och lägger sig på isen så har det en isolerande effekt. Kylan tränger inte lika djupt och isen fryser inte heller till.

Det finns de som alltid har koll på isen. Till och med innan det finns någon is att överhuvudtaget tala om. Fagersta Amatör Fiskeklubb brukar under vanliga år ha hunnit hålla i tävlingar redan vid nyår. I år däremot har det inte gått.

För att ta reda på hur isen är just nu följde Fagersta-Posten med Olavi Ahonen, som med sin närmare 50-åriga erfarenhet av tävlingsfiske på is har koll på isarna, ut på Aspen vid Uggelbo.

– Isen är förrädisk just nu. Du ska inte gå ut på den om du inte är erfaren, säger Olavi Ahonen.

Med knappt tre tag med isborren så har han kommit igenom. Med ismätaren mäter han tio centimeter. Han går sedan ut cirka 100 meter och borrar ett nytt hål. Där är isen sex centimeter.

Några hundra meter bort syns fyra fiskare sitta på sina kuntar och pimpla. När Olavi Ahonen närmar sig utropar den närmaste fiskaren, Leif Sandberg:

– Ni är ju inte kloka som går där på snön? Isen är ju väldigt tunn där!

Det visar sig stämma. Isen hann spricka när snön kom.

I sprickorna har det frusit ny is som inte har isolerats av snön och som är tjockare. Längs sprickorna, som är en och halv meter breda, är isen tio centimeter medan den är bara hälften så tjock några meter åt sidan.

– Du ser hur vi håller oss här i sprickan. Och vi är två som har med oss lina ifall någon ramlar i, berättar Leif Sandberg.

Leif Sandberg och Olavi Ahonen är båda överens om att det inte är att rekommendera att vistas ute på isen i det skick den är just nu. Mest på grund av att den är så ojämn.

Det är en analys som också delas av Ola Lundgren vid Friluftsfrämjandet i Fagersta.

– Det är snö som har frusit. Det blir som frigolit. Du hör inget förrän du går genom isen, säger Ola Lundgren.

Med ispiken kontrollerar han isen på Eskiln och konstaterar att det är kärn-is.

När han undersöker med handen så är isen ungefär en decimeter tjock.

– Man brukar använda en formel, att isens tjocklek gånger sig självt gånger tio är ungefär hur mycket den håller för. Så isen här håller för ett ton, säger Ola Lundgren.

– Men jag skulle ändå inte åka långfärdsskridskor eftersom jag inte vet hur isen ser ut där ute. Det är ingen njutning att hela tiden fundera på om isen håller.