Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poängkungens mäktiga facit - så förklarar han succéstarten i Arboga: "Fortsätter utvecklas"

Annons

Fem poäng i derbyt mot Köping. Nu har Henrik Marklund gjort sanslösa 19 poäng på nio matcher - vilket är bäst av samtliga division 1-spelare.

- Jag fortsätter att utvecklas varje år, säger Arbogas nyförvärv.

Arboga låg under med 1-3 mot Köping efter halva matchen. Då klev lagets förstafemma fram, med Henrik Marklund i spetsen, och svarade för en brutalt stark vändning.

Från 1-3 till 4-3 på två och en halv minut.

Och i den sista perioden satte man ytterligare fyra mål och vann till slut med 8-3.

- Vi får ett fint mål i powerplay via ribba in och sedan en snabb kvittering. Efter det "dör" Köpings spelare lite och vi fortsätter att gnugga på. Där tog vi över matchen helt och hållet, säger Marklund.

- Det var en lite knackig förstaperiod då vi satte oss i dåliga situationer. Det var så fram till att vi började hämta ikapp. Och vi har sett i tidigare matcher att vi är starka och kan vända när vi ligger under. Vi har vänt många matcher. Vi bara fortsatte att köra vilket gav utdelning.

LÄS ÄVEN: Köpings målvakt om derbykollapsen.

Marklund, som är hockeyfostrad i Skellefteås akademi, svarade själv för ett mål och fyra assist.

Därmed har nyförvärvet från Grästorp gjort sanslösa 19 poäng på nio matcher - vilket ger poängsnittet 2,11.

Och det är bäst av samtliga division 1-spelare den här säsongen - tillsammans med Huddinges forward Victor Andersson som också står på 19 pinnar på nio matcher. Andersson har 9+10 medan Marklund har 8+11.

- Det är för jäkla roligt. Men det är inte bara jag som gör målen utan hela vår kedja levererar. Nu gjorde exempelvis Byström-Johansson och Ageborg två mål vardera.

Hur förklarar du din poängsuccé?

- Vad ska jag säga? Jag fortsätter att utvecklas i division 1 varje år. Första året i Mörrum var segt efter att jag hade opererat axeln. Kom in en månad sent på säsongen och fick aldrig i gång spelet riktigt.

- I Grästorp gick det bra den senaste säsongen (26 poäng på 32 matcher i grundserien). Nu är jag här och det har flytit på bra. Vi vinner många matcher och vi tränar väldigt bra. Laget känns starkt och vi vinner nästan varje tredje period.

LÄS ÄVEN: Alla detaljer från derbyt.

Marklund är hockeyfostrad i Skellefteå och säger så här om tiden i den norrländska storklubben.

- Jag har haft de bästa tränarna någonsin i Skellefteå, framför allt Hans Wallström. Han är för jäkla duktig och det kommer fram spelare från Skellefteå hela tiden - vilket förmodligen är för att det är väldigt bra träning där. Man lär sig mycket, både på och utanför isen. Det är ett väldigt bra ställe att utvecklas på.

Och du siktar på att ta dig tillbaka till Skellefteå, eller i alla fall avancera i seriesystemet?

- Absolut. Jag vill vidare och det jobbar jag hårt för varje dag.

Arboga har startat säsongen starkt med 18 poäng på nio omgångar. Men Marklund vill inte prata om något uttalat mål.

- Vi håller oss väldigt ödmjuka med målsättningen. Vi fokuserar på att försöka vinna varje match. Vi har inga krav som serieseger eller att gå till allettan.

Men du lär väl sikta på att behålla det här poängsnittet?

- Haha, ja det vore sjukt om jag skulle göra det. Jag ska fortsätta att göra bra saker på isen och då kommer oftast också poängen. Jag spelar med ett stort självförtroende.

Mer läsning