Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VIK besegrade Mariestad efter rysare - nu väntar ödesmatch på söndag

Artikel 15 av 24
Playoff 2: VIK Hockey-Mariestad
Visa alla artiklar

VIK var piskat att besegra Mariestad för att inte säsongen skulle vara över.
Det blev en rysare - men efter storspel av målvakten Marcus Dahlbom kunde man vinna med 1-0 i ett kokande ABB arena nord.
Nu väntar en helt avgörande match imorgon söndag.

Annons
VIK firar 1-0-segern efter slutsignalen. Matchhjälte blev målvakten Marcus Dahlbom.

Efter chockförlusten i första playoffmatchen mot Mariestads BoIS på bortais, 1-4, var det vinna eller försvinna för VIK Hockey inför 2 624 åskådare i ett kokande ABB Arena nord under lördagen.

Och man började också matchen bäst och tryckte tillbaka Mariestad med hemmapubliken i ryggen. Något som gav utdelning i form av ett powerplay redan innan två minuter var spelade.

Men ingen utdelning där trots flera fina lägen. Och ju längre perioden led mattades VIK:s offensiva spel. Istället bjöd man in Mariestad i matchen genom slarvigt passningsspel i mittzon vilket gav bortalaget två frilägen mot Marcus Dahlbom i hemmamålet - som dock inte hade några större problem att hålla sin nolla intakt.

De sista sju minuterna av första ronden blev griniga och sönderhackade av utvisningar. Tre för VIK och två ytterligare för Mariestad. Det var dock bortalaget som kom närmast ett ledningsmål.

Andra perioden är bara en minut gammal innan skyttekungen Fredrik Hetta får VIK:s bästa läge dittills i matchen. Men skottet direkt efter tekning i offensiv zon dundrar tätt över ribban.

Sen är det dags för en ny utvisning. Denna gången på Kevin Weiskog för crosschecking. Mariestad

Men VIK klarar även denna tvåminutare och efter utvisningen börjar man visa samma glöd och intensitet som i början av matchen. Hemmalaget skapar mängder av skottlägen i slottet, men precis som i Mariestad i torsdags har BoIS-målvakten Tobias Sandberg fri sikt och kan stå i vägen utan problem.

I den tionde minuten av andra kommer så läget med stort L. Petter Mattsson och Oskar Pettersson kommer helt rena med Sandberg. Mattsson chippar pucken till Pettersson och Mattsson gör 1-0 till hemmalaget. Tror alla i ABB Arena. Men på något sätt lyckas man bränna även det läget.

Och precis som tidigare när VIK är på väg in i matchen kommer en utvisning. Återigen på Kevin Weiskog. Denna gång för roughing. Ett stolpskott av bortalagets Eddie Davidsson och en jätteräddning av Marcus Dahlbom senare och VIK har klarat av ytterligare ett boxplay.

Spelet böljar sedan fram och tillbaka där båda lagen har bra lägen att ta ledningen. Med tre minuter kvar av perioden får så hemmalaget chansen i powerplay.

Då, inom loppet av en minut, kommer matchens sekvens. Först slarv i VIK som bjuder Mariestad på ett friläge i numerärt underläge. Men Dahlbom står återigen i vägen. Hemmalaget vänder då spelet blixtsnabbt och får ett två mot ett-läge genom Conny Strömberg och Jimmie Jansson. Passningsgeniet Strömberg lägger en flipp-puck på bortre stolpen som Jansson bara har att raka in via isen. 1-0 till hemmalaget och taket i ABB Arena lyfter.

Tredje perioden inleds mer avvaktande än de två andra. Det märks att mycket står på spel och nerverna är på utsidan av tröjorna. Ett par halvchanser åt båda hållen men VIK ser ut att ha hyfsad kontroll på händelserna på isen.

Det är dock grinigt i stort sett efter varje avblåsning. Inte bara på isen. Även i restaurangen (!) ryker VIK:are och Mariestadsanhängare ihop.

Efter sex minuter av sista ronden får hemmalaget ett gyllene läge att döda tillställningen, men trots flera fina lägen i powerplay lever matchen in i det sista.

De sista minuterna blir en nagelbitare. VIK bevakar sin ledning vilket gör att Mariestad kan etablera tryck i zon. Men utan att skapa några riktigt målchanser.

Med mindre än två minuter kvar ser orken att ha gått ur bortalaget. Då får man en gratisbiljett in i matchen, Johan Skiöld drar på sig en tripping i offensiv zon.

Mariestad tar ut målvakten och spelar sex mot fyra. Och med fem (!) sekunder kvar av matchen dundrar man pucken i stolpen. VIK kan sedan hålla ut och ta playoffserien till en avgörande match imorgon söndag.

FAKTA

VIK - Mariestad 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)

Mål:

Första perioden: -

Andra perioden: 1-0 (39.09 PP) Jimmie Jansson (Conny Strömberg, Pontus Holmberg)

Tredje perioden: -

Skott: 26-17 (4-8, 12-5, 10-4)

Utvisningar: VIK: 6x2 Mariestad: 5x2

Publik: 2 624 på plats.

Thomas Paananen

VIK-klacken hördes i 60 minuter.
Lucas Venuto
Morgan Hassel
Kevin Weiskog
Thomas Paananen och Patrick Zetterberg
Anthon Eriksson
Marcus Dahlmbom
Alexander Lindelöf
Johan Skiöld
Anthon Eriksson
Thomas Paananen
Patrick Zetterberg
Conny Strömberg
Conny Strömberg
Jimmie Jansson

Alla artiklar i
Playoff 2: VIK Hockey-Mariestad
Annons