Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryter ifrån mot elitlagens hetsjakt på talanger i för ung ålder: "Borde ha ett regelverk – många blir fartblinda"

Elitlagens hetsjakt på talanger har gått för långt. Det menar Urban Wikblad, hockeygymnasieansvarig i Luleå och förälder till hockeyproffset Axel Holmström.
– Det värsta året du upplever som hockeyförälder är året din son ska börja hockeygym, säger han till Hockeymagasinet.

Annons

Hockeyagenter i Sverige får inte kontakta spelare tidigare än 1 januari det året spelaren fyller 16 år. Någon sådan regel existerar dock inte för svenska elitklubbar och deras hockeygymnasium som får kontakta spelare hur tidigt som helst. Klubbarna tampas om att säkra upp de bästa spelarna och redan i ung ålder börjar hetsen att göra klart med spelarna.

Något som fått Urban Wikberg, hockeygymnasieansvarig i Luleå, att ryta ifrån. Wikberg kritiserar Svenska Ishockeyförbundet och anser att ett regelverk måste införas för att komma till bukt med problemet.

– Vi borde precis som agenterna ha ett regelverk där det tydligt står att vi inte får ta kontakt med några spelare före de har fyllt 16 år. Många föräldrar blir lite fartblinda när storklubbarna hör av sig och därför tror jag det skulle vara bra om vi hade samma regler som agenterna. Då kan agenterna dessutom vara med och hålla föräldrarna lite i handen, säger Urban Wikberg till Hockeymagasinet.

Wikberg berättar att Luleå kontaktar spelare redan efter kvalet till TV-pucken, men att klubben då är långt ifrån de första som brukar ha hört av sig.

– Vi är alltid minst trea eller fyra på pucken. Många andra föreningar är ute betydligt tidigare och försöker rekrytera. Det håller på att spåra ur det här och därför vill jag efterlysa ett regelverk, säger han.

Utöver att han är ansvarig för Luleås hockeygymnasium har Wikberg även erfarenhet från den andra sidan, den som förälder. Han son, Axel Holmstrlm, spelar i Detroit Red Wings organisation och blev precis som många andra unga spelare jagad när det blev tid att välja hockeygymnasium.

– Det värsta året du upplever som hockeyförälder är året din son ska börja hockeygym. Och det tycker jag varken Svenska Ishockeyförbundet eller vi föreningar gör något åt för att försöka lindra, säger han till Hockeymagasinet.

Mer läsning

Annons