Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vill att barn ska få må bra”

Halva Elsa Cronas barndom har kretsat kring tumören, som håller ett fast grepp om hennes hjärnstam. Nu vill hon utrota cancern ihop med tv-tittarna i direktsänd gala.

Annons
Runt matbordet samlas hela familjen Crona dagligen och pratar om allt möjligt. Vid Elsa står lillasyster Clara 8 år, mamma Ann-Catrin och pappa Johannes. I famnen har Elsa kaninen Molly.

Hon är sprallig och glad. Gillar att spela dataspel och leka med kompisar. Hennes hår är ljust och långt och på näsan sitter ett par fräcka glasögon. Elsa Crona är som vilken tioåring som helst, bortsett från att hon ständigt lever med oron över att tumören i hennes hjärna ska växa. Och att fem av hennes totalt tio år i livet har inneburit mycket smärta, sorg och rädsla.

– Jag blir väldigt ledsen när jag tänker på att jag har cancer. Ingen ska behöva ha det, tycker jag, säger Elsa och visar upp ett bildspel på sin dataskärm.

– Här mådde jag jätteilla och kräktes. Jag var inte ens sugen på pizza då, säger hon och visar en bild på sig själv, utmagrad och utan hår på huvudet.

Under 67 veckor med start i augusti 2012, gick Elsa på cellgiftsbehandling. I samband med det började hon på hösten i första klass.

– Det fanns de som var dumma och sa saker som att ”Var inte med henne för hon smittas”. Det gjorde mig väldigt ledsen. Cancer smittas inte, säger Elsa Crona.

Det var strax innan hon skulle fylla fem år som mamma Ann-Catrin och pappa Johannes anade att någonting inte stod helt rätt till. Elsa började stamma, glömde bort sin lillasyster Claras namn och blev lätt utmattad.

– Hon började peka på saker hon ville ha, i stället för att som tidigare bara säga vad det var hon ville, säger mamma Ann-Catrin.

Efter en vecka på sjukhus och flera prover och röntgenbilder senare kom beskedet att Elsa har en hjärntumör som sitter i hjärnstammen.

– Det blev alldeles mörkt omkring mig. Jag kände mig ensam, säger Elsa.

Hemma i Fagersta väntade mamma och lillasyster otåligt på ett svar.

– Jag visste inte hur jag skulle förklara beskedet för Ann-Catrin. Sånt här får bara inte hända, säger pappa Johannes.

Hjärntumören som Elsa har kallas för Astrocytom, som uppstår i astrocyterna, den vanligaste celltypen i hjärnan som spelar en viktig roll för nervcellernas funktion.

– Den går inte att operera bort utan att riskera stora komplikationer. Så det enda vi kan göra är att hoppas att den inte växer. Det är en ständig oro för hela familjen. Men Elsa är stark, säger mamma Ann-Catrin.

Hur skulle du beskriva känslan av att vara liten och leva med en hjärntumör? – Som att en ängel vakar över mig och håller det mörka borta. Jag vill att alla barn ska få må bra. I bland blir jag ledsen men då pratar jag med min familj, säger Elsa och kramar hårt om familjens kanin Molly.

I dag ska Elsa åka med familjen till Stockholm som inbjuden gäst på Barncancergalan – i direktsänd tv.

– Det ska bli kul! Hoppas vi får tacos eller pizza. Sen ska vi bo på hotell.

Läs mer: Humorhyllningar förenas med insamling till barncancerfond.

Elsa Crona har tillbringat många timmar i sjukhussängen. Hjärntumören hon har uppstår i astrocyterna, den vanligaste celltypen i hjärnan.

300 barn om året drabbas

Tumörer i hjärna och ryggmärg är de vanligaste solida tumörerna hos barn och utgör 25 procent av alla barnmaligniteter. Cirka hälften av dessa tumörer sitter i lillhjärnan och hjärnstammen.

Tumörer som sitter i det centrala nervsystemet, hjärnan eller ryggraden kallas för CNS-tumörer. De vanligaste typerna är astrocytom, hjärnstamsgliom, medulloblastom och ependynom.

I Sverige drabbas runt 300 barn av cancersjukdomar varje år.

Källa

: Barncancerfonden

Annons