Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill ha personal som orkar med mig när jag blir gammal

Annons

Kortare arbetstid kan minska sjukskrivningar och öka personalens arbetsglädje, framhåller skribenten.

I motsats till Demokraternas åsikt om arbetstidsförkortning så tycker jag det är en utmärkt idé. Att investera skattepengar i kommunens personal är inte en stöld av skattepengar. Siffrorna på hur mycket sjukskrivningarna har sjunkit på andra orter som detta införts på varierar beroende på var man läser.

Om man som ni gör påstående om vad det skulle kosta med arbetstidsförkortning så måste man se på hela spektret såsom:

+ Framtida ökade sjukskrivningar, eftersom arbetsbelastningen bara blir högre och högre på grund av att befolkningen blir äldre och äldre och mer vårdkrävande.

+ Tidiga sjukpensioneringar eftersom kroppen inte orkar med denna arbetsbelastning hur länge som helst.

+ Dålig effektivitet hos utarbetad personal.

Enligt personal som fått arbetstidsförkortning så byter man ovanstående negativ trend mot:Bättre arbetsförhållande, bättre arbetsklimat, bättre mående, mer ork och gladare personal som de boende också får glädje av.

Denna yrkesgrupp måste ha en kropp som håller ända fram till pensionsålderns (som nu dessutom diskuteras att höjas), eftersom de flesta av dem inte haft möjlighet att pensionsspara på sin lilla lön för att sedan kunna ta ut pension tidigare när kroppen säger ifrån.

Enligt vissa ekonomers beräkningar så konstateras det att arbetstidsförkortningen är en reform som till stora delar bekostar sig själv men under en övergångsperiod kan kosta samhället pengar. Men de som går arbetslösa kostar också pengar, arbetslösheten skulle kunna minskas med ett antal personer om man genomför denna reform.

Denna yrkesgrupp skall ta hand om er och mig när vi behöver deras omvårdnad (såvida vi inte har ekonomi till att anställa privata skötare, vilket är ett fåtal förunnat). Jag vill gärna ha glad personal som har ork att ta hand om mig när jag är gammal, gaggig och jobbig. Jag unnar dem att må bra på jobbet av hela mitt hjärta och är mer än villig att bidra med skattepengar för att förverkliga detta.

Ett citat från Aftonbladet 29 april 2016:

"Den relativa sjukfrånvaron har minskat bland undersköterskorna vid Svartedalens äldreboende medan den ökat med bland undersköterskorna i Göteborgs stad, säger Bengt Lorenzons. Svartedalens undersköterskor upplever även förbättrad hälsa och skattar sin hälsa som 20 procent bättre än undersköterskorna vid en jämförelse i Göteborgs stad.Lugnare och piggare personal, en sjukfrånvaro som bryter trenden samt fler aktiviteter för de äldre på boendet. Det är resultatet i den senaste rapporten om Svartedalens arbetstidsförkortning ett och ett halvt år in i försöket. En mycket lyckad satsning även om minskningen av sjukfrånvaro inte är så stor"

Ingrid Höglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons