Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill slippa leva på bidrag"

I år får totalt 20 ungdomar i norra länsdelen chans till utbildningskontrakt, där jobb kombineras med studier. En som nappat på idén är norbergaren Patrik Söberg. 

Annons
Norbergaren Patrik Söberg har anmält intresse att delta i Dua-satsningen om utbildningskontrakt. Här syns han med Sara Eriksson, arbetslivscoach på Navigatorcentrum.

Utbildningskontrakten är en del i den statliga satsningen Dua, Delegationen för unga till arbete. Nästan alla Sveriges kommuner har lämnat in en lokal plan.

På tisdagen bjöds ungdomar in till en informationsträff med Arbetsförmedlingen, Norra Västmanlands utbildningsförbund och Navigatorcentrum, som alla ingår i samarbetet i norra länsdelen.

- Jag behöver fullständiga gymnasiebetyg och vill kunna försörja mig själv. Jag vill slippa leva på bidrag, säger 23-årige norbergaren Patrik Söberg, som lämnade in en intresseanmälan direkt på plats.

Patrik Söberg saknar arbete och har gått på socialbidrag av och till i tre år. Han har ett barn och ett till på gång.

- Det suger att gå på bidrag. Det är inte hållbart i längden. Som det är nu är det knappt så det går ihop, säger han.

För i år finns i nuläget tio platser för utbildningskontrakt i Fagersta, fem i Norberg och fem i Skinnskatteberg. Deltagarna ska inte ha slutfört gymnasiet, ska vara minst 20 år men får inte ha fyllt 25. Tanken är att deltagarna ska studera halvtid och jobba halvtid.

Arbetena som erbjuds är bland annat inom vård och omsorg, där arbetsförmedlingen sett att det finns och kommer finnas behov i norra länsdelen.

- Detta är jättebra, just att man kan plugga och få studiebidrag, och även jobba. Jag tror att det kan ge mig bättre chans till ett heltidsjobb senare, säger Patrik Söberg och fortsätter:

- De säger ju hela tiden att det behövs mer killar inom vården. Jag vill gärna jobba inom äldreomsorgen och i arbete med funktionshindrade.

Så många unga är arbetslösa

Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd hos arbetsförmedlingen i dagsläget. Siffrorna avser unga mellan 18 och 24 år.

Fagersta: 20,5 procent

Norberg: 26,9 procent

Skinnskatteberg: 18,7 procent

I Fagersta var ungdomsarbetslösheten 14,2 procent under 2014 och 14,1 procent under 2015. Under 2016 väntas den öka till 16,3 procent.

I Norberg förväntas ungdomsarbetslösheten stiga till 26,9 procent, från 25 procent 2015 och 25,5 procent 2014.

I Skinnskatteberg spås ungdomsarbetslösheten landa på 18,7 procent i år, jämfört med 20,3 procent 2014 och 21,4 procent 2014.

Delegationen för unga till arbete, Dua, syftar till att ge arbetsmarknadspolitiska insatser

större lokalt genomslag. Målet är att ingen ung ska vara arbetslös mer än 90 dagar och att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Under 2016 finns inom Dua 90 miljoner kronor att fördela till kommuner.

Annons