Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på den perfekta mixen

Han tog sig en ordentlig funderare. Men till slut bestämde sig Pasi Leinonen för att fortsätta coacha Per-Ols damer ett år till. Och plötsligt blev han mer taggad än på väldigt länge.– Så engagerad som jag är nu har jag inte varit på några år.

Per-Ols spelade tight mot topplagen i division 2, men fick till slut nöja sig med en fjärdeplats i tabellen den gångna säsongen. Det unga laget räckte inte riktigt till mot de rutinerade spelarna i framför allt Västerås IBS och IBK Kumla – men man skakade dem. Och det kan laget till stor del tacka taktikern Pasi Leinonen för. Tränaren har fått det otroligt unga laget att med råge räcka till i division 2. Men trots det var han osäker på om det skulle bli ett till år i båset. Det var på inget sätt en självklarhet att han skulle fortsätta.

– Nej, det var det inte. Jag tog mig en allvarlig funderare. Dels under säsongen, men även efter säsongen. Jag har haft mycket diskussioner med sportchefen Mikael Karlsson och min kollega Dennis Skult om hur man ska kunna ta nästa steg för både A-laget och hela föreningen. Det finns så mycket potential i föreningen, och kanske framför allt på tjejsidan där återväxten är grymt bra. Vi har haft framgångar under många år. Det har diskuterats ett antal månader hur man ska få ihop alla bitar. Sedan är det naturligtvis en aspekt att lyssna på säsongens trupp, vad de vill och vad de tycker att man behöver göra, säger Leinonen.

När de pusselbitarna föll på plats, och siktet mot nästa säsong var inställt med en taggad trupp och en förening som vill framåt, tvekade inte Leinonen längre. Tvärtom.

– Jag fick ny tändvätska. Så engagerad som jag är nu har jag inte varit på några år. Det är inte så att jag tidigare har varit oengagerad. Men det här känns jäkligt kul. Det är en riktig nytändning.

Per-Ols damer, och alla som är involverade i laget, har nu kommit överens om att de ska ta ytterligare ett steg i satsningen. Målet är att kliva upp i seriesystemet – men då poängterar Leinonen att individen måste göra mycket för att nå målet. Det krävs bättre kondition, styrka och framför allt inställning. För att det ska bli ännu mer seriöst har det också bestämts att träningstruppen ska bantas ner till 15-16 utespelare plus 2 målvakter. Tanken är att det ska bli mer effektivt gällande tävlingar och målsättningar.

– Grunden i truppen är redan satt. Sedan finns det ett gäng hungriga tjejer födda 1998-99 som säkerligen kommer att kriga för en plats för att träna med A-laget. De kommer att flåsa många av dem i A-laget i nacken för att visa vad de kan, säger Leinonen.

I måndags skrev poängdrottningen Malin Hellblad på ett nytt kontrakt med Per-Ols. Och i dagarna räknar klubben med att få klart med flera spelare. Bland annat Emma Adolfsson och Lisa Karlsson har redan bestämt sig för att fortsätta. Dessutom tittar Per-Ols på några potentiella nyförvärv utifrån. Men det som Leinonen helst vill ha i laget är en perfekt mix av spelare. Alla spelartyper ska vara representerade.

– Det som är viktigt är att ha spelare som har några år bakom sig i A-laget. De är viktiga bitar i hela pusslet för att få ett lag att fungera. Men det behövs både poänggörare och grovjobbare som gör jobbet i sarghörnet i egen zon. Det ska vara som en maskin. Om en fallerar är det kört. Det handlar jättemycket om att lägga ett pussel och få de olika lagdelarna att fungera. Det kan bli en del positionsförändringar i år jämfört med vad man kanske har varit van vid tidigare år. Det är för att utnyttja materialet på bästa sätt. Matten är enkel: Släpp in några få mål och gör flera framåt.

Per-Ols kom som sagt fyra i serien i år. Leinonen säger att siktet är inställt på att kliva upp i seriesystemet. Men samtidigt vill han inte prata tabellplaceringar. I stället säger han att laget ska komma in till säsongen på bästa möjliga sätt efter sina egna förutsättningar. Om man tränar rätt och har rätt inställning kan det räcka långt, menar han.

– Målsättningen är att spela en jävligt bra innebandy. Och målsättningen är självklart att vinna varje match. Att börja prata om tabellplacering är jättesvårt, vi vet ju inte vilket motstånd vi ställs emot. Men vi ska vara i toppen någonstans i alla fall. Vi kommer att vara med där, säger Leinonen och fortsätter:

– Vi kommer att förändra lite i grundspelet. Vi vill se mer energi, fart och fläkt i framför allt anfallszonen. Mot Kumla, när vi satte press på dem och spelade med självförtroende, hade vi dem på gaffeln. Men det kräver att vi måste vara bra tränade. Jag hoppas att vi kan bjuda på bra innebandy, precis som Fagersta har varit bortskämda med sedan 80-talet.

Klart är att tränaren Per Eriksson inte kommer att finnas med i båset nästa säsong. I stället tar Mikael Karlsson plats där. Dennis Skult, som kommer att ha hand om damjuniorlaget främst, kommer också att finnas med. Dessutom jobbar man på ytterligare ett namn som är tänkt som assisterande tränare.

– Det är en grupp som jobbar ihop tight. Det här är inte någon enmansorkester. Man måste ha duktigt, engagerat folk runt omkring sig. Det är ett lagarbete utanför planen också.