Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägsföreningen visade upp stationen

Engelsbergs Norbergs järnvägshistoriska förening, ENJ, visade upp stationen i Kärrgruvan under söndagen. Det är 160 år sedan första godståget rullade genom stationen och till nästa år kommer godstrafiken rulla där igen.

Annons
Kärrgruvans stationshus. Sten Nordström berättar om stationshuset som järnvägsföreningen har rustat upp under året.Foto: Seth Jansson

Föreningen bjöd på fika åt tågintresserade som fick se stationshuset och lokstallet samt de olika rälsbussarna som föreningen tar hand om.

Lokstallet, som byggdes 1856, är Sveriges äldsta och kommer även i dag väl till användning. Föreningen har införskaffat en slyröjare för att röja sly efter järnvägen och den får stå inne i lokstallet.

Till nästa år ska godstrafik åter rulla på järnvägen. Godstrafiken upphörde på 1980-talet strax efter att gruvorna las ner. Men i våras bildades Norbergs Järnväg AB som ska sköta driften av järnvägen.

Men innan tågen kan börja rulla behöver den rustas. Framför allt sliprarna, de stockar som rälsen vilar på, är ruttna och i behov av att bytas ut.

– 5 500 slipers har vi köpt av Trafikverket. De låg förut på Hallandsåsen innan man byggde tunneln där. Så det är bra att de kan återanvändas, säger Sten Nordström, styrelseordförande i Norbergs Järnväg AB och tillägger:

– Det är också roligt att i år är det 160 år sedan första godståget rullade här.

Lokstall. I det gamla lokstallet från 1853 står föreningens slyröjare. Lokstallet kommer väl till användning i dag på samma sätt som det gjorde förr i tiden.
Annons