Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättesatsning för 80 miljoner kronor

Här satsar Eon 80 miljoner kronor på att bygga nytt vattenkraftverk.

Annons
Det gamla kraftverket räcker inte längre till och ett nytt ska nu byggas nedanför. Här Jonas Andrén och Roine Fransson, från Eon.

Vattenkraftverket i Semla är fallfärdigt. Nu satsar Eon 80 miljoner på att bygga nytt. Arbetet med att röja marken är redan i gång.

Kraftstationen som finns i dag, Semla 3, är det stora tegelhuset som ligger precis intill bilbron. Semla 3 kommer att tas ur drift och ersättas av ett nytt. Skicket på Semla 3 är en av anledningarna till att man bygger nytt.

– Kraftverket Semla 3 sjunger på sista versen och det går inte att renovera då det finns en risk att det kollapsar, säger Roine Fransson, anläggningsansvarig på Eon.

Uppförandet av Semla 4, som det nya kraftverket kommer kallas, ska effektivisera och öka produktionen av energi. Det är en jättesatsning för Eon som investerar 80 miljoner kronor i bygget. Arbetet kommer vara i cirka ett år.

– Den nya kraftstationen kommer vara klar någon gång i oktober eller november 2016, säger Jonas Andrén, kommunikationschef på Eon.

Under en tvåveckorsperiod kommer boende i området påverkas, då bilbron ska vara avstängd.

– Vi vet inte exakt när detta kommer ske, men det kommer finnas andra vägar tillgängliga, säger Jonas Andrén.

Den nya kraftstationen kommer byggas för att passa in i miljön och kommer vara ett litet hus på vänster sida om bilbron. Även dammdelen ska renoveras och sedan kommer ett nytt rör byggas från dammen till den nya kraftstationen.

Enligt Eon kommer det nya kraftverket även vara miljövänligare då ny teknik och moderna maskiner kommer användas. I det nuvarande kraftverket utvinner Eon ungefär 10 miljoner kilowattimmar (kWh) per år, i det nya kraftverket kommer de utvinna 15 miljoner kWh per år, vilket är en ökning med cirka 50 procent.

– En vanlig villa använder ungefär 20 000 kWh per år, så 15 miljoner kWh räcker till väldigt många villor, säger Jonas Andrén.

Semla 2, ett annat kraftverk som ligger bredvid dammen och har varit ur drift i många år, ska rivas. Den byggnaden är från år 1902. Men Eon hoppas att huset som tillhör semla 3, byggt år 1910, ska stå kvar.

– Vi för diskussioner med länsstyrelsen, vi tycker att byggnaden ska vara kvar på grund av sitt kulturvärde, säger Jonas Andrén.

Per Andersson, som bor bredvid kraftverket, har känt viss oro över att det ska bli rörigt när bygget pågår. Men efter att ha fått information av Eon känner han sig rätt lugn.

– Jag kommer kunna ta mig till jobbet, säger han.

Hur det eventuellt påverkar ekologin undrar han också lite över.

– De ska göra sitt bästa. Men det är inte säkert att naturen anpassar sig till det där, säger han.

Annons